Årets kontaktsjuksköterska och processledare 2021, RCC Sydöst

Sidan publicerades 18 maj 2021

Jenny Lindh är årets kontaktsjuksköterska och Lisbeth Liest årets processledare i sydöstra sjukvårdsregionen.

Jenny Lindh, Lungmedicinsk dagvård vid Länssjukhuset i Kalmar

– Det känns hedrande att få utmärkelsen. Jag blev förvånad, men glad såklart!

Jenny Lindh 2_KSSK 2021_redigerad.png

Hur blev du kontaktsjuksköterska?

– Jag har jobbat med lungmedicinsk dagvård i många år och hade funktionen kontaktsjuksköterska redan innan den officiella rollen kom till. Jag delar rollen med en kollega och vi arbetar med att behandla patienter som fått diagnos lungcancer och mesoteliom.

Vad är mest givande med ditt jobb?

– Att få vara en trygg punkt för patienten och lotsa denne igenom sin behandlingstid. Vi lär känna dem väl, vilket patienterna uppskattar mycket. Vi hjälper till med kontakt med exempelvis dietist, kurator, sjukgymnast. Det är enkelt för patienterna att få kontakt med oss och de vet alltid vart de ska vända sig, antingen via digital vårdplan, mail eller telefon. Vi finns även till för anhöriga som har frågor och funderingar.

Nomineringstext:

Jenny Lindh kontaktsjuksköterska på lungmedicin Länssjukhuset i Kalmar med lång erfarenhet av behandling av lungcancer. Hon ingår i styrgruppen för cancerrehabilitering i Region Kalmar och förankrar arbetet för kommande utveckling med klokhet, erfarenhet och patientfokus.

Jenny är driven och verkar för patienternas bästa, och har varit delaktigt i flera förbättringsarbeten, bland annat implementering av "Min vårdplan lungcancer " inom region Kalmar.

Lisbeth Liest, överläkare och RCC Sydösts processledare för gynekologisk onkologi

– Det är mycket hedrande och glädjande att min insats har uppskattats!Lisbeth Liest_redigerad IMG_0320.png

Hur kommer det sig att du blev processledare?

– Jag har länge jobbat inom gynekologin på länsdelsnivå, med den decentraliserade vårdens perspektiv. Jag har också arbetat som gynekologisk onkolog i den centraliserade specialistvården på Universitetssjukhuset i Linköping. Det har gett mig goda insikter om hela vårdkedjan. Det plus ett stort kontaktnät har varit till stor nytta i processledararbetet.

– Jag var även medicinsk ansvarig vid införande av standardiserade vårdförlopp (SVF) i Region Jönköpings län, vilket gav mig god kännedom om den processen. Sammantaget hade jag viktiga förutsättningar för att kunna bedriva arbetet som processledare.

Vad är mest givande i din roll?

– Kontakterna med alla representanter på kvinnoklinikerna och onkologen i Linköping. Både läkarkollegor, men även kontaktsjuksköterskor och vårdadministratörer som är så viktiga för att registreringen ska fungera. Det är roligt att så många är engagerade och verkligen arbetar för att förbättra situationen för våra gyncancerpatienter.

– Klinikbesök och digitala möten i syfte med att hjälpa SVF-processen och SQRGC-registreringarna (Svenska Kvalitetsregistret för Gynekologisk Cancer) har varit mycket givande. Likaså kontakten med RCC Sydösts personal sätter jag stort värde på.

Nomineringstext:

Lisbeth har starkt patientfokus och driver analys och förbättring av patientens vårdförlopp. Hon har forskat kring diagnostik och behandling av patienter med ovarial cancer och jobbar just nu med att förbättra MDK-processen för gynekologisk cancer. Lisbeth ser det positiva i varje situation och uppmärksammar medarbetare som gör skillnad för patienterna. Hon värnar om kvinnors hälsa, inte bara här, hon har även varit volontär i Etiopien. Hon är en aktiv person som vandrar, åker skidor och har bestigit Kilimanjaro!

 

Mer information om utmärkelserna samt presentationer av pristagarna i de övriga sjukvårdsregionerna hittar du via länken nedan.

Cancervårdens nyckelpersoner korade till Årets processledare och Årets kontaktsjuksköterska