Nätverksträff för kuratorer inom cancersjukvård

Sidan publicerades 27 september 2018

Den 12-13 september hölls den årliga nätverksträffen för kuratorer inom cancersjukvård i den sydöstra sjukvårdsregionen.

Man träffas från lunch till lunch en gång om året och riktar sig främst till kuratorer som arbetar i huvudsak med cancerpatienter inom sydöstra sjukvårdsregionen.
Anne-len Jägsell– Nätverket har funnits så länge jag och mina kollegor kan minnas, säger Anne-Len Jägsell, socionom och kurator vid Rehabiliteringscentrum/kvinnokliniken på Höglandssjukhuset. Vi kan förkovra oss i ämnet och ta del av varandras lärdomar, positiva som negativa. Man får nya idéer kring hur man skulle kunna förändra och förbättra arbetet, säger hon.

Årets nätverksträff hade ett brett program.
– Vi försökte sammanställa ett varierat program som handlade om cancer i många olika former, istället för att fokusera på en särskild diagnos, säger Anne-Len.

Förändrad syn på yrkesrollen

Under sina många år som kurator märker Anne-Len av en förändrad syn på yrkesrollen.
– Numer ser man oss som resurser, inte bara som någon som pratar med patienterna. Att ha kontakt med kurator är också en form av rehabilitering, man rehabiliterar inte bara musklerna. Rehabiliteringen börjar redan vid diagnostillfälle, säger hon.

Det är inte heller bara patienten själv som kan komma att behöva stöd av en kurator.
– Ibland känner patienten själv inte så mycket behov av kontakt, men det kan hända att anhöriga gör det. Det är en jobbig sits att vara bredvid också, säger Anne-Len.