Hjärtats rum - en plats för möte

Sidan publicerades 17 september 2018

Hjärtats rum är en mötesplats för personer som har fått ett cancerbesked, samt anhöriga. En plats där man får chansen att träffa människor i liknande situation som den man själv befinner sig i.

– Man får möjlighet att samtala med varandra, oavsett diagnos så gör man samma typ av resa, säger Yvonne Subay som tillsammans med Ulla-Karin Svensson driver denna mötesplats. Yvonne är också ordförande i Östergötlands gyncancerförening Annie.Yvonne Subay

Hjärtats rum startade under våren 2018 och föregicks av Andrum som startade våren 2016.

– När man är färdigbehandlad kan man behöva någon att prata med, någonstans att vända sig, säger Yvonne. Hos oss vågar man ställa frågor och dela med sig av sin resa. Anhöriga är också välkomna! Det är också viktigt att ha roligt tillsammans, denna höst börjar vi med en föreläsning om att ”Må bra med kultur”, fortsätter hon.

Yvonne har själv varit sjuk i gyn- och bröstcancer.

– Det är nu ganska många år sedan jag fick mina diagnoser. Jag hoppas på så vis att kunna vara en positiv förebild, som lever ett mycket bra liv idag, säger Yvonne.

Program för Hjärtats rum, Linköping våren 2018

 • 13 sept 2018 kl 13:00-16:00:
  Maria Linderström, ”Må bra med kultur”
 • 11 oktober 2018 13:00-16:00:
  Gunilla Ringdahl, sex och samlevnad efter cancer
 • 15 november 2018 13:00-16:00:
  Fredrik Sjöstrand (M), cancervården
 • 6 december 2018 13:00-16:00:
  Srinivas Uppugunduri, Verksamhetschef och Adj. Professor från Regionalt cancercentrum sydöst, kommer och talar om framtidens cancervård.

Läs mer om Hjärtats rum i denna broschyr.

Hjärtats hus i Jönköping

I Jönköping föregångaren och förebilden Hjärtats hus. Hjärtats hus har öppet varje måndag mellan klockan 13:00-18:00, ibland senare då man har ett samarbete med organisationen Ung cancer och har utökade öppettider. Förhoppningen är att längre fram även kunna öppna upp verksamhet i Eksjö och Värnamo.

– Behovet är stort och gensvaret jättebra, så vi kör på för fulla segel. Tillsammans kan vi göra så mycket bra för varandra! säger hon, säger Maggie Målevik initiativtagare och projektledare.

Mötesplats Hjärtat i Kalmar

Våren 2018 provade man på att hålla samma typ av arrangemang i Kalmar, under namnet Mötesplats Hjärtat. Resultatet blev en eftermiddag med föreläsning, fika och intro till medicinsk yoga. Ytterligare ett tillfälle planeras, för att sedan kunna utvärdera hur framtiden ser ut.