Åsa gav patienterna andrum

Sidan publicerades 2 mars 2016

- Uppfattningen att vi ska dö i en viss ordning generationsvis, det är bara en tanke som vi byggt upp. Livet ser inte ut så – vi har inte den här kontrollen som vi försöker uppnå. Vi har liv och det är frågan hur vi använder det.

Mötesserien Andrum hade sitt andra mötestillfälle, denna gång med läkaren och psykoterapeuten Åsa Kadowaki som föredragshållare.

– Det är här det kan ställa sig på sin spets när man blir utmanad. Vi har inte evigt liv, sorry. Då kan man komma på att man har gjort väldigt mycket som inte är viktigt. Men även den som har gjort mycket viktiga saker upplever ju en kris eftersom man då måste vänja sig vid tanken att inte få vara kvar. Man är inte skyddad från krisen, utan det är bara olika varianter av kris.

Åsa berättar hur kroppen reagerar i en krissituation, och hur man bättre kan förstå sina reaktioner.

- När jag fick beskeded kände jag plötsligt samma känsla som när mamma dog, berättar en deltagare.

Även människor i vår omgivningen kan ha svårt att hantera att en anhörig fått cancer.

- Jag får ofta höra "men du ser ju så frisk ut - du kan väl inte ha cancer", berättar en deltagare.

- Det här är något som vi människor gör på automatik för att reglera vår egen rädsla, förklarar Åsa. Här kan det blir kollision både med vårdpersonal och anhöriga. Vi kan ha svårt att förstå hur det faktiskt är för dig.

- Om jag inte har koll på mina känslor kan jag inte heller ge plats åt dina. Så där får man fråga sig själv hur mycket man är beredd att anstränga sig för att få kontakt.

- Genom att observera mina egna och andras reaktioner kanske jag kommer på att personen mitt emot mig är räddare än vad jag är just nu. Och då är ju frågan hur mycket jag ska orka trösta andra.

Det finns inget rätt eller fel i hur vi väljer, vilka vi väljer att ha med på resan - utan det viktiga är att vi förstår att alla inte är lika förmögna att ge plats åt mina upplevelser, och att ha kontakt med sig själv, berättar Åsa. 

 Läs om kommande andrumsmöten här

 Läs mer om Åsa Kadowaki, få boktips med mera på hennes webbsida viktigtpariktigt.nu