RCC driver kampanj om sunda solvanor

Sidan publicerades 26 juni 2015

- Huvudanledningen till att konceptet blivit så uppskattat är enkelheten. Konceptet passar bra in i barnhälsovårdens arbetssätt och bilderna är lätta att förstå oavsett språk – även barnen förstår vad råden går ut på, säger Matti Leijon, samordnare för cancerprevention på Regionalt cancercentrum sydöst.

Sunda solvanor är ett samarbete mellan Regionalt cancercentrum sydöst, barnhälsovården i Landstinget i Kalmar län, Region Jönköpings län och Region Östergötland. Projektet går ut på att man delar ut kylskåpsmagneter på barnavårdscentralerna, och informerar föräldrarna om hur de ska skydda sina barn mot solen. Kylskåpsmagneterna är pedagogiskt utformade med tecknade bilder och enkel text, för att alla ska förstå vad som gäller.

- Erfarenheterna från förra årets pilotprojekt i Västra Götaland visade att föräldrarna ökade sin medvetenhet om att skydda både sig själva och sina barn och att konceptet var uppskattat hos personalen. Vi utgår ifrån att det blir på samma sätt här i vår region, fortsätter Matti Leijon.

Under maj månad kommer 7500 magneter att delas ut i Östergötland, i Jönköping 8000 och i Kalmar 4500 stycken. Dessutom kommer alla kunna ta del av råden via sidan www.sundasolvanor.se, som är kopplad till 1177 vårdguiden. Även Arla har nappat på idén och sprider bilden på sina mjölkpaket fr o m 25 maj och fyra veckor framåt.

Projektet kommer ursprungligen ifrån Regional cancercentrum i Västra Götalandsregionen, där det har varit framgångsrikt genom att föräldrarna upplevt att de fått ny information via magneterna, och i högre utsträckning följt råden. Resultat från pilotprojektet som genomfördes 2014, visar att 76% hade magneten uppsatt i hemmet och att 66% av föräldrarna tycker att Sunda solvanor påverkat hur de skyddat sina barn i solen. Bilderna som används i projektet är ritade av Pernilla Stalfelt och kommer från boken En bok om solen, som har tagits fram i samarbete med Strålsäkerhetsmyndigheten.

 

Se kylskåpsmagnet i större format

Fakta: Sunda solvanor för barn

• Barn under två år har extra känslig hud och bör undvika solen helt.

• I första hand bör barn skyddas med skugga, därefter kläder (hatt och solglasögon) och solkräm.

• Solkräm bör minst ha faktor 30 och ska endast användas på barn över två år.

• Solen är som starkast mellan kl. 11-15. Då är skydd extra viktigt

• Tänk på att hälften av UVB-ljuset tränger igenom vid molnigt väder. • Vatten, snö och sand ger extra reflektion.

Läs mer om solskydd för barn på 1177. Fler solråd och fakta om UV-strålning hos Strålsäkerhetsmyndigheten.

Kontakt:

Materialet som ingår i projektet är skyddat enligt upphovsrättslagen.

Vid intresse av vidare spridning, kontakta Shirin Bartholdsson.