Gällande vårdprogram palliativ vård
Fastställt av Regionala cancercentrum i samverkan 2016-12-14
Detta nationella vårdprogram är gemensamt för all palliativ vård i livets slutskede oberoende av diagnos, ålder, etnicitet, bakgrund eller bostadsort, och oavsett om vården bedrivs via kommun, landsting eller privat vårdgivare.
Vårdprogrammet ska vara giltigt och meningsfullt för alla professioner och vårdformer där svårt sjuka och döende människor vårdas. Det ska gälla i alla delar av landet – inom akutsjukvården, geriatriken, den specialiserade palliativa vården, primärvården, kommunala vård- och omsorgsboenden och andra vårdformer.
Vårdprogrammet ska vara ett stöd i den dagliga vården för all personal som arbetar med människor som behöver allmän palliativ vård.
Vårdprogrammet ska vara en del av underlaget för planeringen av den nationella, regionala och lokala allmänna palliativa vården.
Vårdprogrammet ska, tillsammans med bland annat ”Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede” och Svenska palliativregistret ge förutsättningar för en bättre palliativ vård (2-13).
I en första remissrunda skickas nationella vårdprogrammet till nedanstående organisationer för synpunkter:
Sjuksköterskor
Läkare
Övriga
Nationella Patientföreningar
RCC-nätverk
Nationella vårdprogram bör såsom kunskapsunderlag i möjligaste mån evidensgraderas. I denna andra version av Nationellt vårdprogram för palliativ vård har vi valt att använda oss av evidensgradering av befintliga studier där så varit möjligt. Det har inte varit genomförbart i alla kapitel och får ses som en utvecklingspunkt. Utöver befintlig evidensgradering består faktaunderlaget av bästa tillgängliga evidens i form av beprövad klinisk erfarenhet i kombination med den konsensus och erfarenhet som finns i den multiprofessionella och multidisciplinära vårdprogramgruppen.