Nya kollegor på RCC Syd

Sidan publicerades 14 september 2021

Lär känna Victor Falini och Hanna Åberg, som är nyanställda på RCC Syd.

Victor FaliniVi välkomnar Victor Falini, ny statistiker på RCC Syd! Berätta lite om din bakgrund.

Jag kommer direkt från Lunds universitet där jag har jobbat som lärarassistent för grundkursen i statistik de senaste fyra terminerna vid sidan av mina studier. Jag har en kandidatexamen i statsvetenskap och en magister i statistik.

Vad kommer du att arbeta med här på RCC Syd?

I mitt arbete ska jag framförallt stötta i Regionala cancercentrums uppdrag med sammanställning av data och statistiska analyser i syfte att följa upp och utveckla cancervårdens processer. Vårdens medarbetare och beslutsfattare behöver bra statistiskt underlag för att veta vad som fungerar och vad som behöver förbättras. En annan naturlig del av uppdraget är att bidra till nytänkande kring resultatrapportering och kvalitetsredovisning.

Hur ser du på RCC:s uppdrag?

Jag ser Regionala cancercentrums arbete som ett väldigt viktigt uppdrag. Cancer är den näst vanligaste orsaken till att man dör i Sverige och därför är det viktigt att lägga resurser på att förstå hur vi kan förbättra cancervården. Nyckeln till hur vi behöver agera finns i data och statistiken är helt enkelt ett verktyg som gör det lättare att hitta den här gömda nyckeln.

 

Hej Hanna, ny verksamhetsutvecklare på RCC Syd, välkommen tillbaka! Kan du berätta om din roll hos oss?

Hanna ÅbergJag kommer stödja och samordna nationella arbetsgrupper i utvecklingen av Min vårdplan cancer på 1177, regionalt, dvs. i Södra sjukvårdsregionen kommer jag stödja regionerna med implementeringen.
Min tjänst innefattar också kvalitetssäkring av data i kvalitetsregister. Jag är även RCC Syds representant i Nationella arbetsgruppen för KSSK och jag ska dessutom utveckla och förvalta patientinformationsmaterial till Nationella Regimbiblioteket.

Du har arbetat hos oss tidigare, hur känns det att komma tillbaka till ett nygammalt gäng?

Det känns väldigt roligt att vara tillbaka! Jag fascineras av hur mycket som har hänt de senaste sex åren. Vilket fantastiskt arbete som gjorts och görs inom cancervården.

Vad har du gjort tidigare, och vilken är din spetskompetens?

Jag har tidigare under många år arbetat som forskningssjuksköterska och även med olika typer av förbättrings- och utvecklingsarbete inom sjukvården.
I min tidigare tjänst på RCC arbetade jag med kunskapsstyrning, nationella vårdprogram och kvalitetsregisterdata. Röda telefonen var exempelvis ett projekt som jag var med och utvecklade.

De senaste sex åren har jag drivit ett eget bolag inom ramen för preventionsarbete.

Ser du några utmaningar med de uppgifter du nu ska ta dig an?

Vi kommer ställas inför utmaningar när vi arbetar med stora nationella projekt och vid implementering av nya rutiner. Vilka dessa blir har jag svårt att specificera redan nu. En utmaning leder ju ofta till någon form av förändring, vi skaffar oss erfarenheter och utvecklas. En utmaning ser jag som något positivt i arbetsprocessen.