Ny endoskopiutbildning för sjuksköterskor för att korta köer

Sidan publicerades 13 mars 2020

Nu utbildas sjuksköterskor för att bli endoskopister, på en unik utbildning som startat på Blekinge Tekniska Högskola, BTH. De 20 deltagarna kommer från hela landet och sex av dem är från Södra sjukvårdsregionen. Målet är att öka tillgängligheten till endoskopiundersökningar.

Traditionellt utförs endoskopi av läkare. Men eftersom många sjukhus har stora svårigheter att rekrytera endoskopister har Södra sjukvårdsregionen drivit på för att skapa uppdragsutbildningen.birger.jpg
- Det är framför allt mindre sjukhus som har stora problem att rekrytera endoskopister, med köproblem som följd. Därför har vi samarbetat inom Region Blekinge, Halland, Kronoberg och Skåne för att hitta lösningar på problemet. På köpet blir detta en möjlighet för sjuksköterskor att kompetensutvecklas, säger en av initiativtagarna, Birger Pålsson, som är docent i kirurgi och processledare vid Regionalt cancercentrum syd.

Utbildningen är på halvtid under två år. Den teoretiska delen sker på BTH i Karlskrona och initialt får studenterna bland annat testa att göra  undersökningar i en simulator. Den verksamhetsförlagda delen av utbildningen gör sjuksköterskorna på sina hemsjukhus.

Läs hela artikeln på södra sjukvårdsregionens hemsida