Blekinge kan bli först i Sverige med HPV-vaccin för pojkar

Sidan publicerades 29 mars 2019

Blekinges hälso- och sjukvårdsnämnd föreslår nu att Region Blekinge och Blekinges kommuner ska införa vaccination mot HPV för alla pojkar i årskurs 5-6. Ärendet ska tas vidare till regionstyrelsen och regionfullmäktige för beslut.

Idag finns ett nationellt vaccinationsprogram inom skolhälsovården för HPV för flickor då HPV-vaccin förebygger livmoderhalscancer. Nu kan Blekinge bli först i Sverige att ge vaccinet även till pojkar.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan HPV-infektioner kopplas till en rad cancerformer som drabbar både kvinnor och män. Varje år drabbas över 300 män och över 700 kvinnor i Sverige av HPV-relaterad cancer. Bland män rör det sig främst om cancer i svalg, penis och anus.

- Detta är väldigt glädjande! När även pojkar vaccineras ökar jämlikheten mellan könen, varför ska vi göra skillnad på pojkar och flickor? Idag vet vi ju så mycket mer än tidigare gällande HPV-relaterad cancer, exempelvis att även andra slemhinnor än livmoderhalsen drabbas. Nu hoppas vi att detta ska ge samma effekt som vi sett på kondylom som nästan försvunnit bland de vaccinerade, säger Anna Palmstierna, utvecklingsbarnmorska RCC Syd.

Ökningen som finns av de typer av cancer som kopplas till HPV har lett fram till allmän vaccinering i en rad andra länder som Kanada, Österrike och Australien.