Cirka 5–10 procent av all cancer orsakas av ärftliga faktorer, dvs. medfödda genetiska förändringar som i olika utsträckning bidrar till en ärftligt ökad risk för viss cancerdiagnos. Området ärftlig cancer spänner från de vanligaste ärftligheterna i de stora cancerdiagnoserna, som förändringar i BRCA- generna i bröstcancer, till ovanliga ärftligheter i t.ex. tjocktarmscancer med förändring i ovanliga gener som är associerade till polypbildning.
Nyheter
Heléne Öberg har arbetat på RCC Syd som processledare för cancerrehabilitering sedan 2016. Hennes nya roll på RCC Syd är verksamhetsutvecklare.
Studien TRUST (TRIAL ON RADICAL UPFRONT SURGERY IN ADVANCED OVARIAN CANCER) handlar om att optimera den kirurgiska delen för patienter med avancerad äggstockscancer.
I varje sjukvårdsregion har det Regionala cancercentrumet uppdraget att ta fram en regional strategisk cancerplan som ska utgå från den nationella cancerstrategin och anpassas efter regionens förutsättningar. Nu är det dags för en ny version för att ersätta den plan som gällde för 2015-2018 eftersom regeringen uppdaterade cancerstrategin under våren 2018 med ”En långsikt inriktning för det fortsatta nationella arbetet med cancervården”. En stor informationsinsamling har gjorts för att hela patientprocessen ska genomlysas och alla delar av södra sjukvårdsregionens cancervård får komma till tals. Målet är att ta fram en relevant, utvecklande och förankrad cancerplan som ska gälla till och med 2022.
Den första sammanställningen av PREM-enkäter inom peniscancer är publicerad. PREM är ett mått på patientens upplevelse av vårdprocessen, och mäts sedan 2015 genom patientenkäter. Elisabet Skeppner och Johanna Nilsson på Universitetssjukhuset i Örebro är ledamöter i styrgruppen för det nationella kvalitetsregistret för peniscancer, och är involverade i arbetet med PREM. – Det är självklart viktigt att veta hur våra patienter uppfattar den vård de erbjuds och det bemötande vi ger.
Jämfört med tidigare rapport har den nya KLL-rapporten ett starkare fokus på överlevnadsdata. Intressanta data kan studeras vad gäller skillnader i överlevnad beroende på kön, ålder och region.
Det nationella vårdprogrammet för sköldkörtelcancer har under 2018 genomgått en mindre revidering och publicerats i januari 2019.
Riksdagen har beslutat att Socialstyrelsen från och med 2018 ska ansvara för processen att koncentrera högspecialiserad vård på nationell nivå. Den 1 juli avvecklades rikssjukvårdsarbetet och RCC arbetar under 2019 tillsammans med Socialstyrelsen för att föra över arbetet med nivåstrukturering av cancervården.