I rapporten för 2017 finns statistik från Nationellt kvalitetsregister för bröstcancer, NKBC. Data om bröstcancer kommer från Sveriges alla regioner.
Nyheter
Under två år kommer alla patienter som insjuknar i huvud-och halscancer i Sverige att få svara på så kallade PREM-enkäter, med frågor om hur de upplever vården. Målet är att förbättra vård och uppföljning av huvud- och halscancer.
Tema cancer vid Nya Karolinska Sjukhuset erbjuder nu patienter med huvud- och halscancer en elektronisk Min vårdplan. Kontaktsjuksköterskorna tycker att e-MVP är lätt att arbeta i och patienterna verkar uppskatta att den är digitalt tillgänglig. Fler verksamheter runt om i landet ligger i startgroparna för ett införande.
Styrgruppen för kunskapsstyrning i samverkan (SKS) beslutade den 21 september att Norra sjukvårdsregionen ska ha ett vilande regionalt värdskap för nationellt programområde cancersjukdomar. Värdskapet ska vara vilande så länge staten fortsätter sin satsning på att förbättra cancervården via överenskommelser med SKL.
Sju standardiserade vårdförlopp (SVF) reviderades under våren. Nu tillkommer ytterligare tre som har fastställts: bröstcancer, cancer i gallblåsan eller perihilär gallgång samt primär levercancer. De publiceras nu, men landstingen har inte i uppdrag att införa förändringarna förrän vid årsskiftet 2018/2019.
Den nationella kvalitetsrapporten för prostatacancer för 2017 är publicerad och visar på en positiv utveckling för sjukvården inom prostatacancer. - Vi drar slutsatsen att prostatacancersjukvården sakta men säkert förbättras i Sverige, säger David Robinson, processledare prostatacancer i sjukvårdsregion Sydöst.
Den 1 september tillträdde professor och överläkare i kirurgi Lisa Rydén som verksamhetschef för Regionalt cancercentrum syd. Lisa Rydén har främst arbetat med patienter med cancer de senaste 25 åren på såväl stora som små sjukhus och är den första kvinnliga professorn i kirurgi vid Lunds Universitet.
Sedan 1 september i år har Lena Luts rollen som cancersamordnare för Skåne, efter Johan Cosmo. Här berättar Lena kort om sig själv och sitt arbete.
När kontaktsjuksköterskorna på urologen i Östersund tog över arbetsuppgifter från läkarna blev tiden mellan prostatabiopsi och behandlingsbeslut fem veckor kortare. Teambuilding och gemensamt ansvar gav resultat.
Alla landsting/regioner har beslutat följa RCCs rekommendation från februari 2018, att koncentrera avancerad diagnostik och behandling av barn och vuxna med sarkom till tre ställen i landet.
Nuvarande patient- och närståenderåd inom Regionalt cancercentrum syd avslutar sitt uppdrag under hösten och det är dags att nominera företrädare till ett nytt råd 2018 – 2020. RCC Syd behöver nu er hjälp att forma ett nytt patient- och närståenderåd för en förbättrad cancervård. Sista datum för nominering är 30 september.