Sveriges Kommuner och Landsting har beslutat att utse Hans Hägglund till ny nationell cancersamordnare. Han tillträder tjänsten den 4 mars 2019.
Nyheter
Det nationellt vårdprogrammet för kronisk lymfatisk leukemi, KLL, har under 2018 genomgått en mindre revidering.
Det nationella vårdprogrammet för Akut myeloisk leukemi (AML) har under 2018 genomgått en medelstor uppdatering vilken godkändes av RCC i samverkan vid möte 21 november 2018. De tre viktigaste förändringarna jämfört med föregående version som kom ut i september 2016, är följande:
Att drabbas av cancer under graviditeten är ovanligt och de flesta som arbetar i cancervården kommer kanske aldrig att möta en gravid cancerpatient. Men om situationen uppstår är det viktigt att bilda team med kollegor som har mer erfarenhet. Som en ingång i arbetet finns nu en första version av en vägledning för att utreda och behandla gravida cancerpatienter. Vägledningen är på remiss till den 15 januari.
Nu finns interaktiva onlinerapporter tillgängliga med data från nationella kvalitetsregister för ytterligare tre cancerdiagnoser; huvud- och halscancer, myelom, samt cancer i lever och gallvägar.
I den budgetproposition som övergångsregeringen offentliggjort nu på morgonen ingår att medel som tidigare avsatts för insatser inom cancervården under perioden 2015-2018 tillförs även 2019.
Årsrapporten från Nationella peniscancerregistret (NPECR) har publicerats. Rapporten avser åren 2012–2017 och omfattar 1018 patienter.
I slutet av november arrangeras årets sista regionala utbildningsdagar för kontaktsjuksköterskor på temat hälsosamma levnadsvanor. Dagarna äger rum i Umeå och Göteborg och är en del av ett nationellt utbildningsprojekt för kontaktsjuksköterskor.
Fler värmländska patienter med lungcancer kan upptäckas i tidigare skeden sedan de standardiserade vårdförloppen (SVF) infördes. Det framgår av en studie genomförd av distriktsläkaren Lisa Sallmén vid vårdcentralen i Värmlands Nysäter.
Tre standardiserade vårdförlopp (SVF) publiceras nu i uppdaterade versioner: Akuta leukemier, Maligna lymfom och KLL samt Tjock- och ändtarmscancer. Landstingen har dock inte i uppdrag att införa förändringarna förrän vid årsskiftet 2018/2019.
Samtliga sjukvårdsregioner har börjat registrera behandlingar med de 11 preparat som ingår i den nya nationella uppföljningen av cancerläkemedel. Det framgår av regionala cancercentrums första nationella sammanställning över användningen av cancerläkemedel.
RCC har tagit fram en vägledning i utredning och behandling av patienter med seneffekter efter behandling mot cancer i lilla bäckenet. Vägledningen för bäckencancerrehabilitering ska öka kunskapen om vilka besvär som kan uppstå och vilka behandlingsmöjligheterna är. Maria Hellbom är ordförande i den nationella arbetsgrupp som tagit fram vägledningen.
Patient- och närståenderåd (PNR) ingår som ett självständigt råd i respektive RCC:s organisation. Råden ska bevaka patient- och närståendeperspektivet i cancervården och det arbete som bedrivs inom RCC. RCC Syds nya patient- och närståenderåd håller just nu på att formas. Intresset av att medverka har varit stort och ny ordförande, Didrik von Porat, är utsedd.
Utbildning i regelverket kring kliniska studier - Good clinical practice (GCP) - gagnar både vård och patienter.
Som ett led i kvalitetssäkringen av SVF-uppföljningen har RCC gjort en jämförelse mellan väntetidsuppgifterna i den nationella väntetidsdatabasen vid SKL och tillämpbara väntetidsuppgifter i de nationella kvalitetsregistren. Jämförelsen, som redovisas i en färsk rapport, uppvisar skillnader och likheter som framförallt leder till slutsatsen att mer behöver göras för att stärka uppföljningen.