Nyheter

Syd
Socialstyrelsens lägesrapport för SVF 2016

Arbetet med de standardiserade vårdförloppen (SVF) har enligt Socialstyrelsen goda förutsättningar att bidra till en mer integrerad och sammanhållen cancervård.

Samverkan
Landstingen delar på 203 SVF-miljoner

Regeringen beslutade idag att betala ut 203 miljoner kronor till de landsting som infört nya standardiserade vårdförlopp (SVF) inom cancerområdet och som uppfyllt villkoren i 2016 års överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Sex landsting får ingen tilldelning denna omgång då de inte nått upp till alla grundkrav i överenskommelsen.

Syd
Tydlighet skapar tillit - patientens perspektiv i cancervården

Standardiserade vårdförlopp (SVF) blir praktisk verklighet för allt fler cancerdiagnoser. Det innebär nya sätt att arbeta och kommunicera med patienten. En internationell studie undersöker hur patienter upplever tiden i cancervården och resultaten visar att hastighet inte är ett problem så länge kommunikationen fungerar bra.

Syd
SVF i praktiken

Wenche Melander, kontaktsjuksköterska på Skånes universitetssjukhus inom verksamhetsområde kirurgi, arbetar med att införa standardiserade vårdförlopp (SVF) i verksamheten. Tydlighet är en framgångsfaktor i såväl rollfördelningen mellan kontaktsjuksköterska och koordinator som i dialogen med patienten.

Samverkan
Fastställda vårdförlopp

De standardiserade vårdförloppen för sarkom och sköldkörtelcancer är nu fastställda och finns tillgängliga på webben. Landstingen har dock inte i uppdrag att införa dem förrän under 2017.

Samverkan
Ny rapport från njurcancerregistret

Koncentration av kirurgin pågår, långa väntetider från misstanke om njurcancer till behandling och att alla patienter inte får en kontaktsjuksköterska – det visar den nya rapporten från njurcancerregistret.

Samverkan
Vårdprogram på remiss

Nu finns nya remissversioner av vårdprogram publicerade på webben. I varje aktuellt vårdprogram finns information om hur du lämnar synpunkter samt sista datum att lämna svar.

Samverkan
Allt fler lämnar cellprov

Flera landsting har under senare år lyckats få en högre andel personer att lämna cellprov i syfte att förebygga livmoderhalscancer. Förändringen har skett sedan nationellt kvalitetsregister för livmoderhalscancerprevention började publicera data där landstingen och regionerna jämförs med varandra.

Samverkan
Nya arbetssättet kortar väntetiderna

Patienter med cancer som utretts enligt standardiserat vårdförlopp får behandling snabbare än tidigare. Det visar den första nationella redovisningen av vårdförloppens väntetider, som idag presenteras av Regionala cancercentrum i samverkan.

Syd
Fortsatt ökning av cancerfallen i södra sjukvårdsregionen

I dagarna har statistiken för cancerinsjuknande i södra sjukvårdsregionen under 2015 blivit färdig vid Regionalt cancercentrum syd (RCC Syd) och har sänts till det nationella registret vid Socialstyrelsen. Under 2015 fick 12 200 individer en cancerdiagnos, vilket innebär en ökning med 700 fall jämfört med året innan. Av dessa var 5700 kvinnor och 6500 män. Medelåldern vid diagnos var 67 år för kvinnor och 70 år för män.

Samverkan
Patienter utredda enligt SVF nöjda med vården

Patienter som utretts för cancermisstanke enligt standardiserat vårdförlopp (SVF) är överlag nöjda med sin kontakt med vården. Det visar den första mätningen av patienternas upplevelser av att utredas enligt SVF, som Regionala cancercentrum i samverkan presenterar idag.

Samverkan
Införandet av RCC framgångsrikt

Efter införandet av Regionala cancercentrum har cancervården i Sverige blivit mer jämlik och patientfokuserad. Det visar Socialstyrelsens utvärdering. Bland framgångsfaktorerna lyfts bland annat regionala cancerplaner, nationell samverkan och en professionsdriven utveckling med god förankring.