Ett nytt nationellt vårdprogram för tumörer i centrala nervsystemet finns nu publicerat på cancercentrum.se. Det beskriver rekommendationer för handhavande och omhändertagande av patienter med den vanligaste typen av elakartade tumörer i centrala nervsystemet, gliom.
Nyheter
Idag publicerar Regionala cancercentrum nya beskrivningar för de standardiserade vårdförlopp (SVF) som gäller från 2017. Det publiceras även nya versioner för primärvården samt kodvägledningar.
Socialstyrelsen har tagit fram nya KVÅ-koder för registrering av Min vårdplan. De ska användas när Min vårdplan skapas eller uppdateras. Inom varje enhet och vårdprocess behöver nu ett arbete påbörjas om hur processen kring registrering, skapandet och uppdateringen av Min vårdplan ska ske i praktiken.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och staten har inför 2017 träffat en överenskommelse om att fortsätta satsningen på kortare väntetider i cancervården. Överenskommelsen för 2017 omfattar totalt 447 miljoner kronor. Av dessa utgör 407 miljoner stimulansmedel till landstingen för införandet av 10 nya vårdförlopp.
Sedan maj 2016 finns det en rutin för överlämning mellan sjukhus och primärvården som ser till att patienter efter avslutad cancerbehandling vid behov får en kontaktsjuksköterska på sin egen vårdcentral, så länge den tillhör Region Skånes förvaltning Kryh. Rutinen är ännu i sin linda, men kan komma att bli en viktig del för cancerpatienters välmående efter sin behandling. Tina Olofsson, Verksamhetsområdeschef för Primärvård Hässleholm, var med och fattade beslutet om rutinen:
Onsdagen den 14 december fick RCC Syd besök av folkhälso-, sjukvårds och idrottsminister Gabriel Wikström, samt representanter från Region Skånes politiska ledning.
RCC Syd bjöd åter in patientorganisationer, patienter och närstående till en dag med information och erfarenhetsutbyte. Närmare 30 patient- och närståendeföreträdare som representerar olika organisationer som Mun- och halscancerföreningen, Palema, Svenska Ödemförbundet, Bröst- och prostatacancerföreningar i syd, Blodsjukas förening, Melanomföreningen, Barncancerfonden och Cancerkompisar kom för att lyssna och dela med sig.
En nödvändig del av arbetet med patientsäkerhet och kvalitetssäkring inom den svenska cancervården är att skapa tydliga och enhetliga beskrivningar av hur antitumorala läkemedel ska doseras och kombineras. Målet är att standardisera innehåll och nomenklatur för regimer – för att underlätta utbyte av information mellan sjukhus, journalsystem och till patienter.