SKL har, tillsammans med regionala cancercentrum, låtit genomföra en utredning av vilka förutsättningar som krävs för att organisera nationell multidisciplinär konferens (nMDK) inom olika diagnosområden. Slutsatserna från utrednigen har nu samlats in rapport.
Nyheter
Fler och riktade insatser behövs för att öka människors medvetenhet om riskerna med att bli bränd av solen som barn. Det menar en grupp forskare, som jämfört allmänhetens kunskaper om riskfaktorer och symtom för malignt melanom i fyra olika länder
Regionala cancercentrum i samverkan rekommenderar i en ny remiss till landstingen att ytterligare sju åtgärder inom cancervården ska koncentreras till färre ställen än idag. Arbetet med den nationella cancerstrategin tar därmed ännu ett steg mot en mer jämlik cancervård.
Regionala cancercentrums framgångsrika arbete med att ta fram nya och revidera gällande nationella vårdprogram fortsätter som planerat. Vid Samverkansgruppens möte den 3 juni fastställdes det nya vårdprogrammet för aggressiva B-cellslymfom, liksom de reviderade versionerna av vårdprogrammen för levercells- och äggstockscancer.
En slutlig version av rekommendationen om screening för livmoderhalscancer är nu publicerad. En nyhet är att en ytterligare analys med cytologi har tillkommit. De kvinnor som kallas vid cirka 41 års ålder bör nu analyseras för både HPV och cytologi.
RCC i samverkan har utvecklat en mobilapp för att stärka tillgängligheten till standardiserade vårdförlopp och nationella vårdprogram. Appen gör det enklare för vårdens medarbetare att hålla sig ajour med innehållet i vårdförloppen och den senaste kunskapen om vad som utgör bästa möjliga cancervård
Minst tio nya standardiserade vårdförlopp ska tas fram i år för införande under 2016. Arbete pågår inom tretton diagnoser. Under våren har fem av dessa blivit klara. Fram till och med den 20 september är det nu öppet att lämna synpunkter.
På önskemål från patientorganisationerna har Sveriges Kommuner och Landsting tagit fram en enkel patientinformation om standardiserade vårdförlopp. Informationsbladen är tänkta att fungera som ett stöd och komplement till den muntliga och individuellt anpassade information varje patient behöver och har rätt att få.
Kapacitetsbristen inom svensk patologi har länge varit ett problem inom bland annat cancervården. För att möta behovet av kompetens, resurser och forskning har Stockholms läns landsting nu inrättat ett regionalt kunskapscentrum för patologi och cytologi. Fler patologer och förändrade arbetssätt förväntas bidra till kortare väntetider.
Den 28 maj 2015 arrangerade RCC Syd tillsammans med avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrningen i Region Skåne "En dag för kontaktsjuksköterskan". Över 100 personer kom och dagens tema var "Samtal om levnadsvanor under vård och behandling" och innehöll en introduktion till metoden Motiverande samtal, information om levandsvanor och på vilket sätt det kan vara lämpligt att ta upp dessa och motivera till förändring i de fall det är befogat. Senaste nytt om den nationella satsningen på väntetider fanns också med på schemat samt en demonstration av sajten Cancerkompisar som är en digital community för anhöriga för att ge stöd, tröst och hopp.