Hälsoinformatörer sprider goda vanor på ”Hälsofika”

Sidan publicerades 7 mars 2019

Hälsoinformatörer är engagerade medborgare som sprider information om cancerprevention i sitt bostadsområde. Målet är att minska ojämlikhet i hälsa mellan invånare födda i och utanför Sverige. Ett välbesökt och uppskattat forum är "Hälsofika" på biblioteken.

En framgångsrik metod att nå ut till en stor grupp personer är att finnas på offentliga platser, skolor, SFI-utbildningar, i föreningar och inte minst på biblioteken.

Under namnet Hälsofika erbjuder biblioteken i Sigtuna stad, Märsta, Alby, Fittja, Farsta och i Upplands Väsby hälsoträffar flera gånger per månad. Hälsoinformatörerna informerar om sol-, kost-, och rökvanor och om hur cancerscreening fungerar.

Désirée Branovici är samordnare för hälsoinformatörerna och berättar att ”Hälsofika” är ett uppskattat och välbesökt forum.

– Många som kommer till Sverige vet till exempel inte att vi erbjuder organiserad cancerscreening. Det finns flera frågetecken kring vad mammografi- och cellprovtagning är och vad det betyder för individen. En del frågar varför man ska gå och vad det innebär om man inte går och om det gäller alla i Sverige eller bara nyanlända.

Vattenpipa lika skadligt som cigaretter

Hon berättar också att många blir överraskade när de får höra hur farligt det är att använda vattenpipa och att passiv rökning är skadlig.

– Rökning är den största riskfaktorn för cancer och när vi berättar att en timmes användning av vattenpipa motsvarar 100 cigaretter blir det alldeles tyst i lokalen.

Kostvanor är också en viktig del av informationen och målet är att uppmärksamma deltagarna på att göra bättre matval. Att lägga till mer frukt och grönsaker och minska på läsk och alkohol är råd som de flesta kan ta till sig. 

– Vi berättar också vad nyckelhålsmärkt på livsmedel betyder och att det är mat som kroppen mår bra av och att det är ett enkelt kostråd att följa. Tyvärr tror många att nyckelhålsmärkt är samma sak som ekologisk mat och att varan då blir dyrare. Många blir också förvånade när vi berättar hur mycket socker vanliga frukostflingor innehåller. Sockerlära är intressant när vi tittar närmare på vad socker är och att den finns i olika skepnader.

UV-index

– Vi upplyser även om hur man skyddar sig mot solens skadliga UV-strålar. Vi visar också att väderappen i telefonen kan vara en hjälp för att se hur UV-indexet ser ut där personen befinner sig. Ett högt UV-index betyder olika former av solskydd, kräm, hatt och skugga.

Quiz

Efter varje föreläsning tar hälsoinformatörerna fram ett mobilt quiz, ett frågeformulär, där deltagarna får svara på olika frågor som till exempel vad mammografi kostar, vad det finns för andra benämningar för socker, hur man ska skydda sig mot solen och så vidare.

– Många tycker att quiz är roligt och det är ett mycket uppskattat sätt att se om kunskaperna har fastnat efter dagens föreläsning, avslutar Désirée Branovici.

Fakta Goda vanor för ett friskare liv

"Goda vanor för ett friskare liv” är utarbetad av Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland i samarbete med kommuner och stadsdelar i Stockholms län.

Hälsoinformatörerna är själva kärnan i arbetssättet. De når invånare där de lever och verkar. Deras uppgift är att berätta om vad man som individ kan göra för att minska risken att drabbas av cancer. Detta görs på olika språk i lokala nätverk som till exempel idrottsföreningar, kyrkor, moskéer, kvinnoföreningar och kulturföreningar. Hälsoinformatörerna, cirka 50 personer, representerar 39 olika språk och länder i alla åldrar. De känner sina områden väl och kan nå ut till många invånare. 

Informationen som ges är baserad på EU:s europeiska kodex mot cancer och består av forskningsbaserade åtgärder. Det innebär bland annat att man inte ska röka, undvika stark sol och minska intaget av alkohol. Budskapet är att en tredjedel av all cancer kan förebyggas genom hälsosammare levnadsvanor.

Hälsoinformatörerna Nawroz Mohammadi och Rahmat Shafaei informerar invånare i Hallunda.

Läs mer om hälsoinformatörer här