Möte den 21 november på Wenner-Gren Center i Stockholm för dig som arbetar med patienter som har lungcancer. Anmäl dig senast den 12 november.
Nyheter
I rapporten för 2017 finns statistik från Nationellt kvalitetsregister för bröstcancer, NKBC. Data om bröstcancer kommer från Sveriges alla regioner.
Under två år kommer alla patienter som insjuknar i huvud-och halscancer i Sverige att få svara på så kallade PREM-enkäter, med frågor om hur de upplever vården. Målet är att förbättra vård och uppföljning av huvud- och halscancer.
Tema cancer vid Nya Karolinska Sjukhuset erbjuder nu patienter med huvud- och halscancer en elektronisk Min vårdplan. Kontaktsjuksköterskorna tycker att e-MVP är lätt att arbeta i och patienterna verkar uppskatta att den är digitalt tillgänglig. Fler verksamheter runt om i landet ligger i startgroparna för ett införande.
Styrgruppen för kunskapsstyrning i samverkan (SKS) beslutade den 21 september att Norra sjukvårdsregionen ska ha ett vilande regionalt värdskap för nationellt programområde cancersjukdomar. Värdskapet ska vara vilande så länge staten fortsätter sin satsning på att förbättra cancervården via överenskommelser med SKL.
Sju standardiserade vårdförlopp (SVF) reviderades under våren. Nu tillkommer ytterligare tre som har fastställts: bröstcancer, cancer i gallblåsan eller perihilär gallgång samt primär levercancer. De publiceras nu, men landstingen har inte i uppdrag att införa förändringarna förrän vid årsskiftet 2018/2019.
Den nationella kvalitetsrapporten för prostatacancer för 2017 är publicerad och visar på en positiv utveckling för sjukvården inom prostatacancer. - Vi drar slutsatsen att prostatacancersjukvården sakta men säkert förbättras i Sverige, säger David Robinson, processledare prostatacancer i sjukvårdsregion Sydöst.
Komplementärmedicinska metoder stod på agendan när Regionalt cancercentrum Stockholm – Gotland och Cancerakademin i Norr bjöd in både nationella och internationella forskare till ett första möte för att få en samlad överblick inom området integrativ cancervård.
När kontaktsjuksköterskorna på urologen i Östersund tog över arbetsuppgifter från läkarna blev tiden mellan prostatabiopsi och behandlingsbeslut fem veckor kortare. Teambuilding och gemensamt ansvar gav resultat.
Att hitta en cancerpatient i det dagliga arbetet på en vårdcentral är ovanligt. Men desto viktigare är det att de hittas. Hela 70 procent av dem som får en cancerdiagnos har börjat sin utredning i primärvården. Och ju tidigare en cancer upptäcks, desto godare är prognosen.
Nyinsjuknandet i hudmelanom ökar mer än för någon annan cancersjukdom. Tidig diagnostik och operation är avgörande för en god prognos, men idag tas många godartade förändringar bort i onödan.
Alla landsting/regioner har beslutat följa RCCs rekommendation från februari 2018, att koncentrera avancerad diagnostik och behandling av barn och vuxna med sarkom till tre ställen i landet.