Patienter som utretts enligt standardiserat vårdförlopp (SVF) har överlag ett gott helhetsintryck av sin kontakt med vården. Det framgår av den senaste redovisningen av patienternas egen rapportering som publiceras idag.
Nyheter
I projektet Goda vanor för ett friskare liv utbildas lokala hälsoinformatörer för att sprida kunskapen om cancerprevention och nu ökar deltagandet i screeningprogrammen i flera socioekonomiskt utsatta kommuner och stadsdelar.
PD1-hämmare och PD-L1-hämmare är läkemedel som används vid många olika former av cancer, bland annat hudcancer och lungcancer. De verkar genom att hämma immunförsvarets bromsmekanismer. Nu prövar NT-rådet tillsammans med regionala cancercentrum en ny arbetsmodell för att introduktionen av dessa nya läkemedel ska bli så effektiv som möjligt.
Socialstyrelsen rekommenderar, efter avslutad remissperiod, att hälso- och sjukvården inte bör erbjuda screening för prostatacancer med PSA-prov.
Rapporten visar att många inom primärvården känner till standardiserade vårdförlopp, SVF, men att det finns ett fortsatt behov av stöd och utbildning.
Vid Karolinska Universitetslaboratoriets rutinmässiga kvalitetskontroll har drygt 100 felaktigt bedömda cellprover identifierats. Berörda kvinnor kallas nu till uppföljning hos gynekolog.
Är du sjuksköterska och erfarenhet av projektledning och informationsarbete? Då ska du söka jobbet som informationssamordnare hos oss! Sista ansökningsdag 2 november 2018
Intresset var stort både från patientföreningsrepresentanter, forskare och vårdpersonal inom cancervården när internationella forskare bjöds in till en första konferens för att diskutera integrativ cancervård.
En efterfrågad kurs är tillbaka! Detta är en något förkortad version av den kurs som Onkologkliniken tidigare erbjudit och då med namnet Basonkologi. Kursen är uppdelad på tre dagar och första kursdagen är den 28 januari 2019.
Maligna lymfom är en heterogen sjukdomsgrupp där registreringen i det nationella cancerregistret endast ger översiktlig information. Det gör registreringen i lymfomregistret extra värdefull ur ett kliniskt perspektiv.
Nationella prostatacancerregistret, NPCR, har samlat in uppgifter om diagnoser och behandling för prostatacancer i hela Sverige sedan 1998. I år firar NPCR 20 år.
Stödet ska hjälpa distriktsläkare på vårdcentraler i Stockholm att ställa rätt frågor till patienter vid misstänkt prostatacancer.
I år bjuder Sverige in till den trettonde EANO-mötet som hålls i Stockholm den 11-14 oktober 2018.
Cancer väcker tusen frågor både för den som är sjuk och de som står bredvid. På Cancerrådgivningen erbjuder erfarna specialistsjuksköterskorna anonymt stöd för både patienter och närstående via telefon, mejl och chatt.