Regeringen meddelar i ett pressmeddelande att 195 miljoner kronor betalas ut till landstingen för att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna inom cancervården.
Nyheter
Förberedelser för att införa en digital Min Vårdplan i cancervården pågår för fullt. Nu kan sjukhus och kliniker som vill testa ny funktionalitet och påverka fortsatt utveckling anmäla intresse och få stöd av en nationell projektgrupp för att komma igång.
Patienter med allvarlig benmärgscancer kommer inom kort att kunna få behandling med läkemedlet daratumumab (Darzalex). Den rekommendationen skickade NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting ut till landsting och regioner förra veckan.
Nu är årets rapport från nationella kvalitetsregistret för myelom publicerad. I rapporten presenteras data för patienter diagnostiserade t o m 31 december 2016.
RCC:s nationella arbetsgrupp för funktionella besvär efter cancer i bäckenet tar fram en vägledning med konkreta stöd för handläggning av symtom och besvär som kan uppstå vid eller efter behandling mot cancer i lilla bäckenet.
Data finns nu tillgängliga för män diagnostiserade med prostatacancer t o m 31 december 2017 på RATTEN, den öppna, interaktiva rapporten från Nationella prostatacancerregistret (NPCR).
Fyra nationella vårdprogram har enligt RCC-modell gått ut på remiss till profession och patientföreningar. Två vårdprogram har gått ut på remiss till landsting och regioner.
Bästa vänner, Sista veckan som chef för RCC Stockholm Gotland och medlem i ledningsgruppen för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen inom SLL. När jag nu summerar tiden med RCC kan jag konstatera att det har varit en fantastisk personlig och professionell upplevelse. Om jag tänker tillbaka på 2011/2012 när det började på riktigt inser jag att det hänt mycket sedan vi i RCC startade vårt gemensamma arbete.
Nu lanseras elektronisk canceranmälan. Den kliniska verksamheten kan rapportera in sina canceranmälningar elektroniskt, vilket ger större möjlighet till kommunikation mellan inrapporterande vårdenhet och Regionalt cancercentrum (RCC).
En delrapport har sammanställts som beskriver läget för de olika punkterna i den regionala Cancerplanen 2016-2019.
Specialistsjuksköterskan och verksamhetsutvecklaren Lena Sharp tar över som tillförordnad chef för RCC Stockholm Gotland från mitten av april.
Unesco LUCS kunskapspilot certifierar RCC Stockholm Gotland för arbetet med att möjliggöra en rätt och rättvis cancervård.
Totalt finns nu 37 nationella vårdprogram för cancersjukdomar. Många av vårdprogrammen har också antagits regionalt av beslutsfattare i Stockholm och på Gotland.
Frida Aronsson, Ralf Segersvärd och Kathrin Wode börjar arbeta för RCC Stockholm Gotland.
Idag har vi en tämligen begränsad kunskap om både effekter och biverkningar när ett nytt läkemedel börjar användas i cancervården.
Även om Sverige och Stockholm håller sig väl framme inom cancerforskningen relaterat till totala resurser och folkmängd visar Cancerfondens årsrapport 2018 på en del orosmoln.
Cancer tar inte semester. Bättre och snabbare diagnostik, kortare väntetider och tidigt insatt behandling är målet för statens och landstingens fyraåriga stora satsning på standardiserade vårdförlopp, SVF.
På grund av ett tekniskt fel har det felaktigt gått ut kallelser till cirka 3 700 kvinnor och flickor i alla åldrar i Stockholms län och på Gotland för kontroll av livmoderhalscancer.
Nu finns de nya nationella vårdprogrammen för mantelcellslymfom samt aggressiva B-cellslymfom publicerade på cancercentrum.se.
Det nationella arbetet med den interaktiva onlinerapporten RATTEN, uppskattas nu internationellt.