Den senaste perioden har flera goda resultat visat sig. Vi har fått väl godkänt vid Socialstyrelsens årliga utvärdering av arbetet med införandet av den nationella cancerstrategin och den regionala Cancerplanen med fokus på nivåstrukturering. SLL och Region Gotland har tilldelats 47,5 miljoner kronor i stimulansmedel under våren 2017 för arbetet med SVF. Ledtiderna har kortats rejält inom patologin och flera projekt med syftet att öka jämlikheten och patientfokus startas och drivs. Om detta och mycket mer kan du läsa i detta nyhetsbrev.
Nyheter
Efter ett lyckat pilotprojekt med lokala hälsoinformatörer i Botkyrka ska Sigtuna implementera modellen som utvecklats för att informera om cancerprevention bland invånare där screeningdeltagandet är lågt och där vi har svårt att nå ut med hälsoinformation. Modellen har utvecklats inom pilotprojektet Interkulturellt informationsprojekt – ”Goda vanor för ett friskare liv” som har drivits av RCC Stockholm – Gotland i samarbete med Botkyrka kommun.
Standardiserade vårdförlopp (SVF) har varit igång i två år med 28 införda cancerdiagnoser. Den 10 maj bjöd vi in till en inspirerande dag och ett program fullspäckat med intressanta talare.
Sedan SVF:s start 2015 har ledtiderna för patologisvar kortats på bred front. Nyckeln till framgång har varit införande av lean-konceptet och nya arbetssätt. För de stora diagnosgrupperna malignt melanom, prostata- och bröstcancer når Karolinska Universitetslaboratoriet redan målnivåerna i standardiserade vårdförlopp. För prostatacancer är svarstiderna halverade.
2016 startades ett internationellt kvalitetsregister på INCA-plattformen för skelettmetastaser i ett samarbete mellan Ortopedkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset och RCC Stockholm – Gotland. Syftet är att ta fram en mer träffsäker överlevnadsprognos för att kunna skräddarsy den kirurgiska behandlingen av cancerorsakad fraktur-, och ryggmärgskompression. Det är av stor vikt för patienten att prognosen blir så korrekt som möjligt för att minska komplikationer och förbättra livskvalitén.
2015 startade pilotprojektet Samordnande kontaktsjuksköterska och det har givit mycket goda resultat. Fler patienter får en kontaktsjuksköterska och är mer nöjda med den vård och information de får. Därför utökas och förlängs projektet med start hösten 2017.