Cancerrådgivningen i samarbete med Ung Cancer

Sidan publicerades 20 december 2016

Ung Cancer har i dagarna lanserat en ny satsning - UC Frågar.
Med jämna mellanrum under året kommer deras medlemmar genom det slutna samtalsforumet UC Snacka! kunna ställa frågor till experter på olika områden.
Cancerrådgivningen blir först ut och svarar på frågor om cancer och biverkningar.

Frågorna och svaren publiceras sedan synligt på Ung Cancers hemsida så att alla, oavsett om man är medlem eller inte, kan ta del av dem.

Först ut i UC Frågar är alltså ämnet ”Cancer och biverkningar” och det är onkologisjuksköterskan Lenita Lundin på Cancerrådgivningen som kommer att besvara frågorna. Inför lanseringen gjorde Ung Cancer en intervju med Lenita. 

Lenita, vilken typ av frågor kommer du kunna besvara i UC Frågar?
– Alla frågor om cancer och biverkningar kan vi besvara. Vi kan ge generella svar och råd. Vi som arbetar på Cancerrådgivningen är specialistsjuksköterskor med psykosocialutbildning med stor erfarenhet att prata med människor i kris och sorg. Vi har ett nära samarbete med olika experter som hjälper oss om vi själva inte kan svara på en fråga.

Får ni på Cancerrådgivningen mycket frågor om biverkningar?
– Ja, det får vi. Alla som startar en behandling ska få information om biverkningar och det finns så klart mycket att läsa både i broschyrer och på nätet. Men många har behov att fråga utifrån sig själva. Kanske stämmer symtomen nästan in på en själv och man kan bli orolig för att det kanske är något annat. Eller så behöver man fråga en gång till. Det är många som vill veta vad man kan göra själv för att det ska kännas lite lättare.

Här kan du läsa hela intervjun med Lenita Lundin.

Här kan du läsa mer om UC Frågar.