Carina Rundström och Lisa-Karin Bergström har tilldelats Nätverket mot gynekologisk cancers Eldsjälspris 2016 i region Stockholm – Gotland. Priset delades ut vid Gyncancerdagen i Stockholm den 18 april.
Nyheter
Den stora STHLM3 studien som är genomförd av KI med stöd av SLL har visat på lovande möjligheter att upptäcka behandlingskrävande prostatacancer. Det finns dock en del frågetecken. Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat att avvakta Socialstyrelsens påbörjade utredning för att utröna hur effektivt detta test är jämfört med andra screeningmetoder. Fram till att denna utredning är klar, rekommenderas att inga fler test görs enligt STHLM3-metoden.
Kontaktsjuksköterskeutbildning som skapar en gemensam kunskapsgrund är en framgångsfaktor för gott samarbete för arbete mot gemensamma utvecklingsmål. Om det berättar Carina Rundstöm, samordnande kontaktsjuksköterska i gyncancerprocessen vid kvinnokliniken Karolinska Universitetssjukhuset.
Min vårdplan cancer är den första e-hälsotjänsten inom SLL för Min vårdplan. Hela vårdplanen blir enkel att nå både för kontaktsjuksköterskan och patienten och ger en ökad möjlighet för patienten att medverka i den egna vården och ökad tillgänglighet till information.
Under våren öppnar Centrum för cancerrehabilitering i lokaler på Sabbatsbergs sjukhus i centrala Stockholm. Detta ska ge alla patienter med cancer i Stockholms län möjlighet till specialiserad rehabilitering.
– Information om vad man kan göra för att minska risken för att drabbas av cancer via lokala nätverk är viktigt och fungerar väldigt bra, berättar Mary-Louise Gwada som fick cancer för tio år sedan och nu är en av hälsoinformatörerna i ett pilotprojekt som RCC Stockholm – Gotland driver tillsammans med Botkyrka kommun. Syftet är att förebygga cancer.
Nya uppgifter visar inte någon skillnad i väntetid mellan kvinnor och män inom vården av tjock- och ändtarmscancer. Inga uppenbara skillnader visar sig heller avseende väntetider mellan olika befolkningsgrupper i dagsläget.
RCC arbetar med att ta fram en lösning för att optimera processen för regionala multidisciplinära konferenser (MDK) för minskad tid till behandlingsstart, minskad oro för patienten och för att frigöra tid för de redan hårt belastade experterna.
Under 2016 införs ytterligare 13 standardiserade vårdförlopp för att korta väntetiderna för cancerpatienterna utöver de fem som startade hösten 2015. Vad har hänt, vad är på gång och vilka utmaningar finns.
Den viktigaste framgångsfaktorn för att införa kortare väntetider för prostata- och urinblåscancer på Urologiska kliniken på Södersjukhuset har varit att arbeta tvärprofessionellt och att införa nya arbetssätt. Andra nycklar har varit samverkan, förankring och återkoppling.