Bröstcentrum öppnar

Sidan publicerades 1 januari 2016

Nu har Stockholms tre nya bröstcentrum öppnat vid Karolinska Universitetssjukhuset, i Solna, Capio S:t Görans Sjukhus och Södersjukhuset. Syftet är en sammanhållen vårdprocess med tydligare patientfokus, ökad tillgänglighet och bättre förutsättningar för patientnära klinisk forskning.

- Det känns fantastiskt att dessa tre bröstcentrum äntligen har öppnat efter drygt tre års arbete med utveckling och planering tillsammans med personal och patienter. Jag är glad att vi nu kommer att ge samtliga personer en tryggare, säkrare och mer jämlik vård, säger Roger Henriksson, professor, chef RCC Stockholm – Gotland.

Helhetsansvar

Bröstcentrum kommer att ansvara för mammografiska undersökningar, inklusive screening. För patienter med bröstcancer kommer bröstcentrum att ansvara för hela vårdkedjan, från utredning och diagnos till behandling, uppföljning och rehabilitering. För patienter med återfall i bröstcancer ansvarar bröstcentrum även för fortsatt handläggning.

Nya rutiner för remittering

Stockholms tre bröstcentrum kommer alla att ta emot kvinnor på samma sätt, både för screening och klinisk mammografi. Patienter kan även söka själva utan remiss. Samtliga tre nya bröstcentrum tar emot elektroniska remisser, via Take Care och Cosmic eller remisser på papper. Remisser för mammografi skickas till respektive bröstcentrums mammografiverksamhet.

Mer om remitering och adresser