Från stuprörstänk i vårdflödet till diagnosövergripande arbetssätt och mer jämlikt utbud

Sidan publicerades 24 februari 2025

För att främja en mer jämlik vård pågår nu ett omfattande förbättringsprojekt inom pre- och rehabilitering för de cancerformer som behandlas på S:t Görans sjukhus. Projektet, som fått medel via den nationella satsningen på cancervården 2024, syftar till att säkerställa en personcentrerad vård av hög kvalitet för alla cancerpatienter, oavsett diagnos.

Prehabilitering och rehabilitering är något som sjukhuset lägger alltmer resurser på. Samtidigt det finns olika utbud idag inom vårdflöden för tarm-, bröst, prostata- och njurcancer samt cancer i urinblåsa.  

–I grund och botten har patienterna samma behov, att återgå till vardagen med bästa möjliga livskvalitet utifrån sina egna förutsättningar, och alla patienter ska få samma möjligheter till en jämlik cancerrehabilitering säger Emelie Kinbom, övergripande projektledare och sjuksköterska vid Kirurg- och Onkologkliniken på S:t Görans sjukhus.

Delar mer kunskap och arbetar tillsammans mellan flödena

Arbetet med att säkerställa en jämlikare vårdprocess för alla patienter innebär ett ökat samarbete över olika flöden. S:t Görans sjukhus samlar kirurgin och onkologin, något som skapar möjligheter att jobba mer integrerat. Dessutom sker utvecklingen i samarbetat med patient- och närståenderåd.

–Det finns många bra idéer och mycket som redan görs på ett smart sätt. Vi ska frigöra tid för att lägga på rehabilitering av patienterna. Vi ska också fylla rehabiliteringen med rätt saker, det som patienterna faktiskt behöver och vill ha, säger Emelie Kinbom.

Lärande och arbetsväxling i fem övergripande delprojekt

För att kunna skapa en bättre jämlikhet för sjukhusets alla cancerpatienter vad gäller pre- och rehabilitering delas arbetet upp i fem övergripande delprojekt:

  1. Arbetssätt och kompetens för jämlik rehabilitering, oavsett patientgrupper
  2. Utvecklingen av Kontaktsjuksköterskans roll inom rehabilitering
  3. Mottagning för sexuell rehabilitering
  4. Digitalisering i cancerflödet
  5. Paramedicinsk kompetens i cancerflödet

Områdena innehåller i sin tur olika förbättringsarbeten. För att säkerställa att rätt ändringar genomförs har lärande och arbetsväxling  haft en central roll.

Emelie Kinbom avslutar med att nämna några konkreta exempel på det som görs inom ramen för projektet:  

–Mottagningen för sexuell rehabilitering som tidigare vände sig till patienter som opererats för sin prostatacancer har utvecklats och kan nu ta emot alla patienter med prostatacancer. Vidare öppnar mottagningen upp även för bröstcancerpatienter och patienter inom övrig urologi. Ett tätare samarbete med smärtklinkien på sjukhuset har också startats. Dessutom sker en kartläggning av behov utifrån patient-, medarbetar och verksamhetsperspektiv med hjälp av paramedicin. Det arbetet kommer resultera i en tydlig struktur för arbetet med rehabilitering som i större utsträckning stöttar kontaktsköterskorna och onkologerna, framför allt med individanpassad rehabilitering.