Ny ordförande och vice ordförande i PNR
Sten Söderberg och Natalie Kim Stoltz ansluter till Stockholm Gotlands patient- och närståenderåd. Många nya personer har anslutit till rådet, vars främsta mål är att se till att patientens perspektiv alltid är representerat i alla relevanta cancerprocesser. Ett omfattande förändringsarbete har inletts.
Vilka erfarenheter för du med till arbetet inom PNR?
Natalie: Jag har suttit som patientreperesentant i PNR Väst i många år. Utöver det sitter jag i styrelsen och arbetar aktivt med Gyncancerförbundet och Gyncancerföreningen Stockholm-Uppsala. Min hjärtefråga är rehabilitering, framför allt när det kommer till kvinnors sexuella hälsa under och efter cancer.
Sten: Jag har själv haft cancer flera gånger sedan jag gick i sjundeklass. Som så många andra har jag också haft partners, släktingar, vänner och arbetskollegor som drabbats av cancer. Detta skapar både goda och mindre goda erfarenheter som jag tar med mig in i PNR.
Vad är PNR:s huvudsakliga uppdrag, och hur arbetar rådet för att uppnå det?
Natalie: Enligt nationella cancerstrategin ska RCC inkludera patienter och närstående i sitt arbete. PNR finns bland annat där för att bistå RCC med representanter från dessa grupper i deras arbete. En del av vår roll i interimsstyrelsen är att ta fram nya rutiner för hur det permanenta rådet ska arbeta och se ut framöver. Det innefattar också våra roller som ordförande och vice.
Sten: Man kan kanske ses PNR som en enzym, ribosom eller kanske liten del av golgiapparaten i en cell som kan hjälpa de större organellerna (som Regionen) med erfarenheter, input och tankar utifrån vad vi fångat och fångar upp.
Vilka specifika uppdrag har PNR under hösten?
Natalie: PNR Stockholm-Gotland är just nu under ett förändringsarbete där många nya personer har anslutit till rådet. Vårt fokus för hösten är främst att lära känna varandra för att bygga upp ett starkt råd. Målet är att vi tillsammans ska arbeta effektivt för en självklar representation av patient och närståenderepresentanter i alla relevanta cancerprocesser.
Sten: Ett uppdrag som faktiskt redan kommit upp gäller patientrapporter. Jag vet att Läkartidningen tidigare uttryckt vissa farhågor kring dessa som utfallsmått inom ryggkirurgi. Frågan är om detsamma gäller för cancer. Andra typer av kvalitetsmått, som recensioner av restauranger, antal likes på Facebook eller statistik från elmätaren eller värmepannan, är ju vanligt idag. Förhoppningsvis kan vi i PNR bidra med input och tankar kring hur statistiken kan hjälpa drabbade och anhöriga.
Vilken del av PNR:s uppdrag anser du är allra viktigast, och varför?
Natalie: PNR:s viktigaste uppdrag är att alltid se till att patientens perspektiv är representerat. Det ska bli oerhört spännande att få vara med på denna resa som ordförande i interims-PNR. Jag är tacksam för förtroendet och hoppas att jag tillsammans med Sten på ett lyhört och rättvist sätt ska leda rådet hela vägen in i 2025 och till sin permanenta roll som nytt patientråd.
Sten: Att driva förändringsarbeten så att den enskilde patientens, den anhöriges och förhoppningsvis kanske också vårdpersonalens liv blir lite bättre. Jag brinner för tanken att vi som patienter på något sätt kan bidra till att underlätta för vårdpersonalen, så att de i sin tur lättare och enklare kan hjälpa oss. Tänk om vi som patienter visste lite mer om vårdens arbete, vad de standardiserade vårdförloppet innebär – det skulle göra saker enklare.