Fysioterapi under behandling av matstrupscancer har gett starka resultat

Sidan publicerades 20 februari 2023

Studien PRESO (Prehabilitation and Rehabilitation for patients with oEsophageal cancer) är nu färdiginkluderad. 25 patienter med cancer i matstrupen, som ska få onkologisk och kirurgisk behandling med botande syfte har deltagit i studien. Patienterna har erbjudits fysioterapi innan och efter operation samtidigt som de fått onkologisk behandling. När Kerstin Björkling Grundel
fick frågan om att delta i studien blev svaret självklart ja.

I september 2021 blev Kerstin Björkling Grundel diagnostiserad med cancer i matstrupen. Hon hade haft problem med att maten fastnade i matstrupen under sommaren och tog kontakt med vården. Efter tester och återbesök blev det till slut klart att det berodde på en tumör. I samband med diagnosen fick hon frågan om hon ville delta i pilotstudien PRESO.

– Jag har alltid gått på Friskis & Svettis, så träning är inte främmande för mig. Men i och med cancerdiagnosen undrade jag hur det skulle få mig att må och om jag skulle orka. Samtidigt blev jag både glad och tacksam för att jag fick frågan. Jag har varit med i andra studier också men det här gav något tydligt tillbaka, förklarar Kerstin Björkling Grundel.

Kerstin Björkling Grundel

Utmaning och positiva effekter
Kerstin Björkling Grundel fyller 70 år i år. Idag bor hon i Stockholm. Hit flyttade hon som pensionär efter ett liv i Södertälje där hon arbetat som rektor i fyrtio år. Cytostatikabehandlingen började under hösten 2021 och strax före jul genomgick hon en större operation. Under tiden tränade hon två gånger i veckan genom PRESO tillsammans med Hans Eriksson som arbetar på fysioterapin på Karolinska Universitetssjukhuset.

– Först fick jag träffa en fysioterapeut. Jag fick ett individuellt träningsprogram efter att ha gjort olika tester. Bland annat att cykla. Det är det värsta jag vet, men nu cyklar jag hela tiden. Det var min utmaning. Under studiens gång har jag sedan gjort regelbundna tester hos en fysioterapeut för att följa hur det går.

– För mig har träningen varit att följa minsta motståndets lag. Jag fick bestämda tider, ett program och en tränare, Hasse, att förhålla mig till. Träningen har varit frivillig men det kändes inte som den var det – på ett bra sätt. Det har varit tydligt att jag skulle göra det jag orkade med. Det har aldrig känts pinsamt eller obekvämt att träna trots att jag haft problem med diarréer eller mått illa under behandlingen.

Nu implementeras PRESO i verksamheten
Tack vare den positiva återkopplingen och det preliminära positiva resultatet har man nu valt att implementera det nya arbetssättet i verksamheten. Nya patienter blir erbjudna möjligheten att få behovsstyrd muskel- och konditionsträning i samband med den onkologiska behandlingen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

– Blir man erbjuden den här chansen och får frågan så tycker jag inte man ska tveka. Jag kan verkligen rekommendera det. Man kan gå dit och testa några gånger och känna hur det är. För mig har det betytt jättemycket och jag känner och märker att jag blivit starkare både fysiskt och mentalt.


När Kerstin var färdig med sin behandling fick hon möjlighet att fortsätta träna via Feelgood. Där gick hon på gruppträning och på gym. Under gruppträningen fick hon chans att dela erfarenheter med personer som haft andra cancerdiagnoser.

Hans Eriksson och Anna Siebers arbetar på fysioterapin vid Karolinska Universitetsjukhuset

– Vi var lika, tränade ihop och ingen av oss hade något hår. Det skapar en förståelse. Idag är jag tillbaka på Friskis & Svettis och här vill jag fortsätta att träna.

– Jag har nog svarat bra på behandlingen. Var tredje månad går jag på kontroller och hittills har de inte sett några metastaser. Tumören krympte efter första cytostatikabehandlingen. Men det har varit svårt att äta, först nu har jag börjat känna mig hungrig igen. Biverkning med domningar i fötterna och lite sämre balans har jag. Men i det stora hela känner jag mig stark. Styrkan i armar, ben och höfter har blivit mycket bättre, avslutar Kerstin Björkling Grundel