Det första nationella vårdprogrammet för gallblåse- och gallvägscancer finns nu publicerat på cancercentrum.se. Vårdprogrammet innehåller riktlinjer för utredning, klassificering, behandling och uppföljning.
Nyheter
Den årliga sammankomsten av Sveriges sex RCC arrangerades i år av RCC Uppsala Örebro. Programmets tema var Framtidens cancervård.
Helhetsintrycket av vården hos patienter som utretts enligt standardiserat vårdförlopp (SVF) kan bedömas som gott. Vårdens bemötande rankas högt, nästan alla som svarat på 2016 års uppföljningsenkät tycker att de fått ett mycket bra bemötande från vårdpersonalen. Det visar ny statistik som RCC har publicerat.
I dag firas den första europeiska cancersjuksköterskedagen med syftet att lyfta betydelsen av cancersjuksköterskors arbete. Det är European Oncology Nursing Society (EONS) som introducerar dagen. Inom Regionala cancercentrum pågår flera satsningar för att utveckla och stärka cancersjuksköterskans roll utifrån patientens perspektiv, i linje med den nationella cancerstrategin.
Det svenska screeningprogrammet med gynekologisk cellprovskontroll genomgår nu stora förändringar. Alla cellprover för kvinnor som har fyllt 30 år ska i fortsättningen analyseras för humant papillomvirus (HPV). Screeningen med gynekologiska cellprover blir därmed säkrare, effektivare och mer likvärdig i hela landet. På sikt väntas antalet fall av livmoderhalscancer minska.
Allt fler patienter överlever cancer vilket innebär att fler behöver cancerrehabilitering. Inte bara sjukdomen påverkar patienten utan även behandlingen. Sjukvården har stort ansvar att göra det som är möjligt för att minimera faktorer som försämrar funktion och livskvalitet. Cancerrehabilitering pågår från diagnos och framåt – ibland livet ut.
Läs patientnämndens senaste sammanställning av klagomål, synpunkter och frågor från patienter och närstående rörande cancervård.
Sjöbergstiftelsen har beslutat om en stor satsning för att stärka svensk forskning om precisionsmedicin vid cancer. Samverkan med RCC ger snabb tillgång till infrastruktur, som möjliggör för hela landet att delta i det nya forskningsprogrammet.
Vill du samverka med vårdprocessens olika aktörer för att förbättra cancervården utifrån patientens perspektiv med sikte på att öka jämlikheten? Är du legitimerad sjuksköterska med stor kompetens inom cancervården och är intresserad av att arbeta övergripande inom region Stockholm och Gotland i en självständig roll? Då kan du söka tjänsten som samordnande kontaktsjuksköterska.
Kontaktsjuksköterskan ska göra evidensbaserade bedömningar av patientens behov och åtgärder, antingen själv eller förmedla kontakt till andra yrkesgrupper. Samt följa upp insatta åtgärder och bevaka ledtider i samverkan med SVF-koordinatorn. Det är nyheterna i ett förtydligat uppdrag för kontaktsjuksköterskor, som RCC i samverkan beslutade om den 27 april.
Det standardiserade vårdförloppet för primära maligna hjärntumörer är uppdaterat. Uppdateringen innebär framförallt förändringar för uppföljningen av vårdförloppet. Nu är det tydligare vilka KVÅ-koder som ska användas och som avslutar vårdförloppet.