Deltagande i cellprovtagning i Sverige är högre än någonsin, trots det sker en regional ökning av livmoderhalscancer. Det visar den nationella årsrapporten om cellprovtagning i Sverige under 2016 som publicerats av Nationellt Kvalitetsregister för Cervixcancerprevention.
Nyheter
Koncentration av botande kirurgi vid peniscancer har slagit väl ut. Det visar RCC i samverkans utvärdering av de två första nationellt nivåstrukturerade åren.
Den senaste perioden har flera goda resultat visat sig. Vi har fått väl godkänt vid Socialstyrelsens årliga utvärdering av arbetet med införandet av den nationella cancerstrategin och den regionala Cancerplanen med fokus på nivåstrukturering. SLL och Region Gotland har tilldelats 47,5 miljoner kronor i stimulansmedel under våren 2017 för arbetet med SVF. Ledtiderna har kortats rejält inom patologin och flera projekt med syftet att öka jämlikheten och patientfokus startas och drivs. Om detta och mycket mer kan du läsa i detta nyhetsbrev.
Beatrice Melin har i veckan utsetts till ny cancersamordnare vid SKL samt ordförande för Regionala cancercentrum i samverkan. Hon tillträder tjänsten den 1 oktober 2017, då hon avgår som verksamhetschef vid Regionalt cancercentrum norr.
Satsningarna på cancerstrategin och regionala cancercentrum har satt fart på svensk cancervård. Inför nästa fas har RCC gemensamt definierat ett antal utmaningar för framtidens cancervård. I en debattartikel publicerad idag i Dagens Medicin framgår hur RCC vill ta sig an dessa. Ståndpunkterna beskrivs även i ett positionspapper och kommer att skickas till Socialdepartementet inom ramen för regeringens rådslag om framtidens cancervård.
Efter ett lyckat pilotprojekt med lokala hälsoinformatörer i Botkyrka ska Sigtuna implementera modellen som utvecklats för att informera om cancerprevention bland invånare där screeningdeltagandet är lågt och där vi har svårt att nå ut med hälsoinformation. Modellen har utvecklats inom pilotprojektet Interkulturellt informationsprojekt – ”Goda vanor för ett friskare liv” som har drivits av RCC Stockholm – Gotland i samarbete med Botkyrka kommun.
Det nationella kvalitetsregistret för tjock- och ändtarmscancer har för fjärde året i rad tagit fram en speciell förkortad version av årsrapport som riktas i första hand till patienter, närstående och allmänhet. Patientrapporten vänder sig också till politiker och beslutsfattare som snabbt behöver sätta sig in i statistik – en information som är lätt att förstå för icke medicinskt utbildade.
Tala med oss om möjligheterna, se hela vår livssituation och erbjud stöd från hela teamet. Det är några önskemål från patienter och närstående för att skapa ett ännu bättre omhändertagande och bemötande i cancervården. Tankarna har sammanställts i skriften ”Så vill vi ha det!”, som nu kan beställas gratis i hela Sverige.
Standardiserade vårdförlopp (SVF) har varit igång i två år med 28 införda cancerdiagnoser. Den 10 maj bjöd vi in till en inspirerande dag och ett program fullspäckat med intressanta talare.
Det nationella vårdprogrammet för sköldkörtelcancer har reviderats och finns nu publicerat på cancercentrum.se.
Sedan SVF:s start 2015 har ledtiderna för patologisvar kortats på bred front. Nyckeln till framgång har varit införande av lean-konceptet och nya arbetssätt. För de stora diagnosgrupperna malignt melanom, prostata- och bröstcancer når Karolinska Universitetslaboratoriet redan målnivåerna i standardiserade vårdförlopp. För prostatacancer är svarstiderna halverade.
I det reviderade vårdprogrammet finns nu uppdaterade riktlinjer för målsökande läkemedel och immun-checkpoint-hämmare, samt för strålbehandling både postoperativt och vid spridd, icke-operabel sjukdom.
2016 startades ett internationellt kvalitetsregister på INCA-plattformen för skelettmetastaser i ett samarbete mellan Ortopedkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset och RCC Stockholm – Gotland. Syftet är att ta fram en mer träffsäker överlevnadsprognos för att kunna skräddarsy den kirurgiska behandlingen av cancerorsakad fraktur-, och ryggmärgskompression. Det är av stor vikt för patienten att prognosen blir så korrekt som möjligt för att minska komplikationer och förbättra livskvalitén.
Nu finns två nya nationella vårdprogram inom lymfomområdet tillgängliga, för Hodgkins lymfom och T-cellslymfom.
Alla landsting/regioner har beslutat följa RCCs rekommendation att koncentrera ytterligare tre cancerbehandlingar till två ställen i landet.
- Det här registret behövs om vi ska ha en möjlighet att förstå hur vanligt GEP-NET är, hur diagnostiken fungerar, hur olika behandlingar fungerar och mycket annat som vi samlar in data om.
2015 startade pilotprojektet Samordnande kontaktsjuksköterska och det har givit mycket goda resultat. Fler patienter får en kontaktsjuksköterska och är mer nöjda med den vård och information de får. Därför utökas och förlängs projektet med start hösten 2017.
Allt fler patienter överlever cancer. Allt fler behöver därför även cancerrehabilitering av god och likvärdig kvalitet. Inte bara sjukdomen påverkar patienten utan även behandlingen. Cancerrehabilitering pågår från diagnos och framåt – ibland livet ut. Nu ska ett nytt nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering bidra till att stärka rehabiliteringen genom bättre organisation, samverkan och rutiner.