Allvarliga ospecifika symtom
Hos ungefär hälften av patienterna med de vanligaste cancersjukdomarna debuterar cancersjukdomen med allmänsymtom eller allvarliga ospecifika symtom som kan bero på cancer. Patienter med allvarliga ospecifika symtom kan inte remitteras till en sjukdomsspecifik vårdprocess, eftersom det saknas misstanke om en specifik sjukdom i ett specifikt organ.
För att erbjuda effektiv utredning av patienter med dessa symtom har Diagnostiskt centrum (DC) införts. 2014 startade regionens första diagnostiska centrum på Södertälje sjukhus och 2017 startade nästa på Danderyds sjukhus. Dessa utreder patienter enligt SVF AOS och SVF Cancer med okänd primärtumör (CUP) . På Gotland finns en mottagning som utreder enligt CUP.
Hittills har Diagnostiskt centrum Stockholm Gotland slutfört eller startat följande:
- Ökad bemanning, etablerat samarbete mellan enheterna DC DS och DC STS med gemensamma MDK samt återkommande gemensamma konferenser för att öka likvärdigheten mellan enheterna avseende utredningar och remissbedömningar.
- Gemensamma utbildningskonferenser.
- 457 patienter utreddes 2023 enligt svf-AOS på Diagnostiskt Centrum DS och STS. Av patienter som utreddss enligt SVF diagnosticeras ca 13% med tumörsjukdom under 2023
- Vi arbetar för att ytterligare öka samarbetet mellan de Diagnostiska Centren och primärvården. Vi har dels planerat informationsmöten med Universitets Vårdcentralerna i regionen, dels har vi direkt telefonkonsultation med läkare i primärvården.
- Vi planerar ökat samarbete med Medicinkliniken Gotland avseende AOS patienter.
2024 fokuseras arbetet på följande prioriteringar i den regionala cancerplanen:
3:2:1 Fortsätta arbetet med implementering och utvärdering av SVF för att nå de nationellt uppsatta målen.
Beslut avseende införandet av Min Vårdplan.
3:2:2 Stödja forskning och utveckling som stärker förutsättningarna för tidig upptäckt av cancer.
MEDECA-studien samlar in blodprover från patienter som utreds enligt SVF-AOS (allvarliga ospecifika symtom) på Diagnostiskt Centrum Danderyds Sjukhus. Diagnostiskt Centrum Danderyds Sjukhus utgör en utmärkt studiebas då 1) blodprov tas innan cancerdiagnos, och 2) patienter som inte får en cancerdiagnos utgör en passande kontrollgrupp. I internationella samarbeten analyserar vi det produktiva värdet av ett flertal biomarkörer i relation till ny cancerdiagnos. Vår hypotes är att blodburna biomarkörer kan identifiera patienter med en hög risk för dold cancer, med störst behov av en snabb och utförlig utredning. Ett blodprov skulle kunna leda till tidigare upptäckt och behandling, mindre onödiga undersökningar och på sikt bättre överlevnad för cancerpatienterna.
LAICAD (Leta med AI efter cancer och andra diagnoser) - studien ett samarbete mellan Lunds Universitet (huvudman), RISE samt Diagnostiskt Centrum, Danderyds sjukhus. Målet är att ur enorma datamängder hitta de inte uppenbara sambanden som har klinisk relevans. Detta för att öka kunskapen om utredning av SVF CUP och SVF AOS patienter. Och sprida denna till andra DC i Sverige. Projektet använder AI-metodiker för att söka efter mönster i historiska journaldata från patienter som utretts på DC.
3:3:1 Stödja utveckling och kvalitetssäkring av diagnostik som ökar förutsättningarna för individualiserad behandling.
Årliga möten med Diagnostiska Centra i Norden för utbyte av erfarenheter. Knyta kontakt med andra Diagnostiska Centra i Sverige för att diskutera gemensamma problem, hitta lösningar och utbyta idéer och arbetssätt. Ökat samarbete mellan de två Diagnostiska Centrum inom Region Stockholm för kunskapsutbyte och samarbete.
En digitalt plattform, Falldatabasen, har utvecklats och används nu för diskussion kring svåra patientfall inom region Stockholm med förhoppning att denna kan implementeras i fler regioner och möjliggöra kunskapsutbyte.