Inloggad som:

MesaCAPP

Är du som patient intresserad av mer information om en studie, kontakta din behandlande läkare.

MesaCAPP
Mesalamine i preventivt syfte mot kolorektal cancer vid Lynch syndrom
Mesalamine for Colorectal Cancer Prevention Program in Lynch syndrome
PLACEHOLDER
Syftet den här studien är att undersöka om läkemedlet Mesalamin kan användas förebyggande för att minska risken för tarmcancer jämfört med placebo. Mesalamin är ett väl tolererat och känt läkemedel och har använts i över 30 år för att behandla inflammatorisk tarmsjukdom, ulcerös kolit. Läkemedlet verkar minska risken att utveckla tarmcancer. Man har kunnat visa minskad tumörutveckling i djurförsök med Mesalamin. Mesalamin liknar aspirin som man vet minskar cellförändringar i tarmen, men har inte samma biverkningar med tex magsår och ökad blödningsrisk som aspirin har. Effekten av Mesalamin på tarmflora och tidiga markörer för cancer kommer kartläggas. Detta är en dubbelblindad lottad studie där vi undersöker effekten på säkerhet, tarmflora, tarmimmunologi och tidiga cellförändringar med Mesalamine jämfört med placebo samtidigt som de vanliga kontrollerna med koloskopi fortsätter.
Mer information om studien för vårdgivare
Kvinnor och män, över 30 år med ärftlig risk för tarmcancer, kallad Lynchs syndrom med mutation i MMR inklusive MLH1, MSH2, EpCAM och MSH6. Väsentligen frisk i övrigt och klara deltagande i koloskopiprogram.
Tidigare tjocktarmscancer som lett till tarmoperation. Regelbunden användning av aspirin ≥100mg under mer än tre månader det senaste året. Gravid, eller planerad graviditet.
Behandling
Fas 2
Prevention
Akademisk

Studien ändrades senast av: studyjohanna (2023-12-03)

Tillbaka till listan