Nyheter

Mellansverige
RCC Uppsala Örebro byter namn till RCC Mellansverige

Uppsala Örebro sjukvårdsregion byter namn till Sjukvårdsregion Mellansverige, vilket innebär att även RCC Uppsala Örebro byter namn. Nytt namn blir RCC Mellansverige.

Samverkan
Enkel behandlingsmetod ger patienter ökad livskvalitet

Regionala cancercentrum i samverkan har producerat en film som beskriver hur behandlingen PTNS (Perkutan tibialis nervstimulering) går till. Filmen är framtagen för sjukvårdspersonal som vill veta mer om PTNS, en behandling för patienter med överaktiv blåsa och avföringsinkontinens.

Samverkan
Förlängd svarstid på remissrundan för vårdprogram

Svarstiden i den pågående remissrundan för vårdprogram och SVF förlängs till den 15 februari 2021. Information om nytt svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.

Samverkan
Min vårdplan bröstcancer – först ut som nationell MVP

Idag lanserar RCC Min vårdplan bröstcancer som den allra första diagnosspecifika nationella versionen av Min vårdplan. Det nationellt enhetliga innehållet publiceras idag på cancercentrum.se för de som vill erbjuda patienterna Min vårdplan bröstcancer på papper. Den digitala versionen lanseras på 1177 fredagen den 4 december.

Väst
Rökstopp – en livsviktig fråga för cancervården

RCC Väst uppmärksammar Tobaksfria veckan (v.47) genom att bjuda på ett digitalt panelsamtal om hälso- och sjukvårdens roll för att bidra till ett rökfritt Sverige.

Samverkan
Ny version av ”Så vill vi ha det!”

Patient- och närståenderådet vid RCC Väst har tagit fram en ny version av broschyren ”Så vill vi ha det. Nytt i broschyren är ett avsnitt om patientlagen och ett särskilt kapitel om närhet, lust och tröst. Broschyren riktar sig till den som arbetar i, eller är beslutsfattare inom hälso- och sjukvården. Broschyren är också tänkt att fungera som ett stöd för patienter- och närstående.

Samverkan
Har du gått webbutbildningen Cancer under graviditet?

Missa inte möjligheten att ta del av utbildningen som lanserades i maj 2020. Den riktar sig främst till vårdpersonal som träffar gravida patienter med cancer, men är även öppen för patienter och närstående. Utbildningen har fokus på vård och behandling under graviditeten samt tiden närmast efter förlossning.

Samverkan
Nationella vårdprogram och SVF ute på remiss

Idag går ett antal nationella vårdprogram och SVF ut på remiss till regioner, profession och patientföreningar. Information om sista svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.

Samverkan
Enkätstudie om landets kontaktsjuksköterskeverksamhet

För att möjliggöra fortsatt utveckling av kontaktsjuksköterskeverksamheten och få till en jämlik vård utförs nu en nationell enkätstudie bland landets kontaktsjuksköterskor.

Samverkan
RCCs uppdrag och verksamhet ska genomlysas

Norra sjukvårdsregionen har väckt frågan om att göra en genomlysning av det nuvarande uppdraget för NPO cancersjukdomar, som idag utförs av RCC i samverkan. En arbetsgrupp har därför fått i uppdrag att utreda RCCs uppdrag och verksamhet. Arbetet är igång och pågår under hösten 2020.

Syd
Täckningsgraden ökade till 99 procent när medicinska sekreterare tog över rapporteringen

Vid kirurgkliniken på Centrallasarettet i Växjö har medicinska sekreterare tagit över ansvaret för rapportering till samtliga kvalitetsregister inom urologi i Kronoberg. Vinsterna är många. För det största registret, Nationella prostatacancerregistret, har täckningsgraden ökat till 99 procent, ledtiderna har kortats och kvaliteten och säkerheten förbättrats.

Samverkan
Instruktionsfilmer för användare av patientöversikter

Nu finns instruktionsfilmer för de nya patientöversikterna på INCA-plattformen (IPÖ). Filmerna är tänkta som ett övergripande utbildningsstöd för att lära sig hur patientöversikterna ser ut och fungerar, och är uppdelade i elva olika steg.

Samverkan
Det nationella vårdprogrammet för akut myeloisk leukemi hos vuxna är uppdaterat

Ett nytt vårdprogram för akut myeloisk leukemi (AML) hos vuxna har nu fastställts av RCC i samverkan och publicerats på cancercentrum.se. Det första nationella vårdprogrammet för AML togs fram 2014 och har uppdaterats ett flertal gånger. Innan dess fanns nationella riktlinjer.