Nyheter

Mellansverige
Bättre dialog i livets slutskede tack vare palliativa ombud

När all botande och bromsande behandling avslutas och vården övergår till palliativ vård i livets slutskede hålls brytpunktssamtal. Tack vare palliativa ombud har utvecklingen av den palliativa vården i Värmland gått framåt, och antalet brytpunktssamtal ökat.

Syd
Kunskap om ärftlig cancer ska nå ut i alla processer

Cirka 5–10 procent av all cancer orsakas av ärftliga faktorer, dvs. medfödda genetiska förändringar som i olika utsträckning bidrar till en ärftligt ökad risk för viss cancerdiagnos. Området ärftlig cancer spänner från de vanligaste ärftligheterna i de stora cancerdiagnoserna, som förändringar i BRCA- generna i bröstcancer, till ovanliga ärftligheter i t.ex. tjocktarmscancer med förändring i ovanliga gener som är associerade till polypbildning.

Norr
Onkologisk specialistsjukvård nära patienten förenklar vardagen

Två dagar i veckan åker sjuksköterskan Catharina Herbst från Sundsvall till Ånge hälsocentral, för att ha mottagning för onkologpatienter från området. Hon utför enklare onkologiska behandlingar, gör omläggningar, provtagningar och följer upp patienter. – Vi är stolta över att tänka utanför boxen, säger hon.

Väst
Nytt nyhetsbrev från RCC Väst

I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.

Samverkan
PREM-data viktigt för både patienter och vårdpersonal

Den första sammanställningen av PREM-enkäter inom peniscancer är publicerad. PREM är ett mått på patientens upplevelse av vårdprocessen, och mäts sedan 2015 genom patientenkäter. Elisabet Skeppner och Johanna Nilsson på Universitetssjukhuset i Örebro är ledamöter i styrgruppen för det nationella kvalitetsregistret för peniscancer, och är involverade i arbetet med PREM. – Det är självklart viktigt att veta hur våra patienter uppfattar den vård de erbjuds och det bemötande vi ger.

Norr
Ny forskningssamordnare vid RCC Norr

RCC Norrs nya forskningssamordnare heter Marie Lundholm och arbetar till vardags vid institutionen för medicinsk biovetenskap vid Umeå universitet. Hon är i grunden teknisk biolog. Under sin forskarutbildning studerade hon immunförsvaret och bakomliggande genetik i en musmodell som spontant får diabetes. Eftersom Marie tycker att immunförsvaret är så spännande har hon fortsatt på det spåret. Nu undersöker hon immunförsvarets roll för patienter med prostatacancer.