Snacka om att springa mot cancer!

Sidan publicerades 26 juni 2018

Då och då satsar cancerpatienter som överlevt sin sjukdom på att springa, cykla, bestiga berg, simma eller åka skidor mot cancer. Jan Haak lyfter företeelsen till en ny nivå. På 48 dagar ska han springa 45 maratonlopp, från Malmö till Kebnekaise! Men han tänker inte bara springa. Längs vägen ska han ha 42 samtal om cancer vid vägkanten. Tre av dem med RCC.

Ja Haak, Malmö-Kebnekaise mot cancerJan Haak förlorade sin fru i cancer. Hösten 2017 drabbades han själv. Då behandlingen var avslutad och den forne långdistanslöparen började bli sig själv igen bestämde han sig för att förverkliga en länge närd dröm. Att ta sig till fots genom hela Sverige.

Men Jan ville inte bara springa. Han ville göra sitt äventyr till en hyllning dels till livet, dels till den sjukvård som han känner sig så tacksam över. På sin väg genom landet träffar han därför olika människor och samtalar om cancer, livet, kärleken, döden, sjukdom och den svenska cancervården.

– Jag vill träffa andra som varit i min situation för att prata om vad som händer när man mitt i livet drabbas av något som blir en kamp för livet. Och jag vill möta människor i cancervården och samtala om nuläget, de svåra och stora frågorna och om allt som är positivt, säger Jan Haak.

Tre RCC-träffar från söder till norr

– Jans rutt går genom fyra av sex sjukvårdsregioner, så det kändes både viktigt och naturligt att även vi inom regionala cancercentrum möter honom längs vägen, säger Bo Alm, samordnande kommunikatör vid Regionala cancercentrum i samverkan.

Jan Haak, och RCC SydFörst ut för RCCs del var RCC Syd, som med ett möte kring Min vårdplan, anhörigstöd och kontaktsjuksköterskor, vinkade av honom från Skåne redan första dagen på hans 190 mil långa äventyr.

Den 28 juni träffas Jan, Bo och Johan Ahlgren, chef vid RCC Uppsala Örebro i Falun. Johan har 30 års erfarenhet som onkolog i svensk cancervård och har sett en fantastisk utveckling med allt fler och bättre behandlingsmetoder och med stadigt stigande överlevnadssiffror. 

– Dagens utmaningar handlar dels om hur vi på bästa sätt kan se till att de som överlever sin cancer också får en god rehabilitering och ett bra liv, dels om hur vi ska ha råd med allt mer individanpassade läkemedel. Men den största och närmaste utmaningen ligger nog i hur vi ska kunna locka till oss och behålla all den kompetenta personal som behövs. De här funderingarna vill jag prata med Jan om när vi ses, säger Johan Ahlgren.

RCC-chefen i norr springer med

Verksamhetschefen vid RCC Norr, Anna-Lena Sunesson, är själv en hängiven motionär med sju ”Svensk klassiker” på meritlistan. Hon planerar att göra Jan sällskap under en etapp.

– Han ska anlända till Lycksele den 15 juli, så jag tänker möta upp Jan ett par mil innan och springa tillsammans med honom. Så vi kommer få gott om tid att prata, dels om betydelsen av fysisk aktivitet för att hantera både sjukdom och livet efteråt, dels om de särskilda förutsättningar som gäller för vården i norra halvan av landet.

Jan Haak menar att regionala cancercentrum är viktiga och centrala aktörer i arbetet med att förbättra cancervården och är glad att RCC möter upp på flera platser.

– Det är ju snart tio år sedan som regeringen presenterade den nationella cancerstrategin. Jag är väldigt nyfiken på att höra om hur RCC ser på utvecklingen och om var vi befinner oss idag, säger Jan och berättar att han regelbundet dokumenterar sina upplevelser under löpningen genom landet på både Facebook och en egen blogg.

– Vi får väl se vad det blir av det säger han och ler men avslöjar att det finns tankar på att det så småningom ska resultera i någon typ av dokumentation.

Följ Jan Haak på hans äventyr genom Sverige på
Facebook
Bloggen malmokebmotcacner2018