Nyheter

Samverkan
Han springer för livet – ikapp med tiden

Är tiden utmätt? Ja, menar Jan Haak, idag 52 år. Så är det för honom. När Jan fick cancer i halsen och gått igenom operation och strålning visste han att det var dags att förverkliga sin dröm – att springa genom hela Sverige. Hans löpande upptäcktsfärd från Malmö till Kebnekaise är en lika lång och spännande resa i det inre. Och för livet.

Stockholm Gotland
”Det saknas strategi för att anpassa vården individuellt”

I en debattartikel i Dagens Medicin skriver medarbetare från bland annat Regional cancercentrum Stockholm Gotland om att det behövs bättre verktyg för att följa kvaliteten i sjukvården.

Stockholm Gotland
Fler cancerpatienter än tidigare får tillgång till stödjande vård

En ny studie visar att allt fler cancerpatienter får tillgång till stödjande vård, som kontaktsjuksköterskor och individuella vårdplaner, i Stockholms regionen.

Stockholm Gotland
Nu finns fler broschyrer på enkel svenska

Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland har tagit fram två broschyrer ”Du ska få strålbehandling” och ”Du ska få cytostatika” på enkel svenska.

Samverkan
Snacka om att springa mot cancer!

Då och då satsar cancerpatienter som överlevt sin sjukdom på att springa, cykla, bestiga berg, simma eller åka skidor mot cancer. Jan Haak lyfter företeelsen till en ny nivå. På 48 dagar ska han springa 45 maratonlopp, från Malmö till Kebnekaise! Men han tänker inte bara springa. Längs vägen ska han ha 42 samtal om cancer vid vägkanten. Tre av dem med RCC.

Samverkan
Införandet av e-MVP i gång!

Som första verksamhet har Tema Cancer på Nya Karolinska Sjukhuset börjat erbjuda en elektronisk Min Vårdplan till en del cancerpatienter. Fler verksamheter runt om i landet ligger i startgroparna. Och från oktober ska blir det möjligt att överföra en e-MVP mellan olika vårdgivare.

Väst
PNR har frågat politiker om framtidens cancervård

Patient- och närståenderådet (PNR) har bett Västra Götalandsregionens och riksdagens politiker om svar på några utvalda frågor. PNR vill veta vilka partier som ställer sig bakom deras förbättringsförslag för framtidens cancervård.

Sydöst
Nationellt uppdrag prevention och tidig diagnostik av hudcancer

Under 2018 har RCC i samverkan i uppdrag av Socialdepartementet att arbeta med prevention och tidig diagnostik av hudcancer.

Väst
Erfarenhetsutbyte med Norge

Under våren arrangerades ett möte med norska hematologer för inspiration och erfarenhetsutbyte kring arbete med kvalitetsregister och standardiserade vårdförlopp.

Väst
Så kan SVF säkras utan statliga stimulansmedel

Med en ny modell för finansiering av standardiserade vårdförlopp som ger en tydlig kostnadsbild planerar RCC Väst för fortsatt drift i nära samarbete med förvaltningar. Allt för att inte förlora det framgångsrika arbete som byggts upp sedan 2015.

Syd
Studie: MDK viktiga men i behov av tydligare rutiner

I en enkätstudie, som besvarats av 244 läkare, sjuksköterskor och koordinatorer i södra sjukvårdsregionen, undersöker RCC Syd hur medverkande i multidisciplinära konferenser (MDK) upplever mötesformen som arbetsredskap. Linn Rosell, verksamhetsutvecklare RCC Syd och doktorand vid Lunds universitet berättar mer.

Syd
RCC Syd söker ordförande till patient- och närståenderådet

RCC Syds nuvarande patient- och närståenderåd avslutar sitt uppdrag efter sommaren och i samband med detta behöver vi ha en ordförande på plats, med start i början av oktober. Du som söker ska ha erfarenhet av samordning, kommunikation och att leda arbetsgrupper och kommer under hösten vara delaktig i bildandet av vårt nya patient och närståenderåd. Som ordförande driver du de frågor som rådet beslutar om och är sammankallande och fastställer dagordning för rådets möten.

Samverkan
Åtgärder för att stärka kvaliteten i screeningen mot livmoderhalscancer

Kvinnor som regelbundet går på cellprovtagning minskar risken att drabbas av livmoderhalscancer med 88 procent. Det visar en ny analys av data från det nationella kvalitetsregistret för livmoderhalscancerprevention. Detta är en viss minskning jämfört med tidigare år, då skyddet låg på 90 procent.