Utbildning lyfter cancerrehabiliteringen: ”Det ger ny kraft”
En utbildningsdag inom cancerrehabilitering har gett ny energi och kunskap till personalen. Genom att utbyta erfarenheter och arbeta tillsammans har man fått nya verktyg för att förbättra rehabiliteringen, särskilt för unga vuxna.
Under en heldag samlades all personal från onkologimottagning medicinsk behandling och onkologimottagning 3 SUS Lund, för en gemensam utbildningsdag om cancerrehabilitering. Med stöd från regeringens satsning på cancervården har man kunnat samla alla inblandade för att utveckla mer strukturerade arbetssätt.
– Vi blev glada över att vi fick pengar för att kunna förbättra cancerrehabiliteringen för våra patienter, särskilt för unga vuxna. Denna grupp har ofta specifika behov som skiljer sig från andra patientgrupper. Det är sällan vi får möjligheten att mötas på det här sättet och dela erfarenheter och kunskap. Att se vilket stort engagemang som finns är fantastiskt och det ger ny kraft, säger Veronica Friman, enhetschef medicinsk behandling i Lund.
Alla medarbetare bjöds in
Samtliga medarbetare på medicinska behandlingsenheten bjöds in till utbildningsdagen som hölls på Kunskapsarenan i Lund. Detta krävde en god planering och framförhållning så att inga patienter skulle påverkas. Närmare 40 personer deltog och däribland även representanter från cancerrehabiliteringsmottagningen, diagnosansvariga läkare och kontaktsjuksköterskor var inbjudna.
– Vi sätter ett stort värde i att alla medarbetare tar del av utbildningen så att vi på bred front ska kunna jobba på ett ännu mer strukturerat sätt med cancerrehabilitering. Vi vill skapa en god teamkänsla. Och att alla känner att de är en lika viktig del i kedjan av cancerrehabilitering, säger Veronica Friman.
Utbildningen bestod av två delar: en inledande individuell del som deltagarna redan hade genomfört, samt en del för teamet. Fokus under utbildningsdagen låg på att arbeta strukturerat med cancerrehabilitering i team, bedöma rehabiliteringsbehov och skapa individuella handlingsplaner. Som grund användes utbildningen Arbeta strukturerat med cancerrehabilitering, framtagen av Regionala cancercentrum. Deltagarna var indelade i grupper baserade på olika diagnosområden, och diskussionerna under dagen handlade om hur vården kan använda hälsoskattningar och Min vårdplan på ett mer effektivt sätt.
Värdefullt erfarenhetsutbyte
Jenny Persson, specialistsjuksköterska i onkologi, tar med sig ett nyttigt erfarenhetsutbyte och kunskapsutbyte, vilket kan vara svårt att få till i en stundvis stressig jobbvardag.
– Det är viktigt att få tid att reflektera i teamet om vad vi vill och kan göra annorlunda. Idag har vi varit en bra mix av olika yrkesroller och diagnosgrupper. Det har varit positivt att få vara utanför sjukhusmiljön och byta miljö. Ingen har behövt gå i väg och tänka på patienter, utan fullt fokus har varit här och nu. Att vi får tid att reflektera över förbättringsmöjligheter i vårt arbete är lika viktigt som när vi är på plats och tar hand om patienter. Dagen har varit produktiv och meningsfull, säger Jenny Persson.
Nästa steg i arbetet
Framåt i arbetet kommer en mindre arbetsgrupp, ledd av sjuksköterskorna Ida Wiktorsson och Malin Olausson, att utveckla en specifik handlingsplan för unga vuxna med cancer. Gruppen kommer att samarbeta med andra nordiska aktörer och involvera patienter i arbetet. Bland annat är ett studiebesök på Kreftverket i Köpenhamn inplanerat. Det arbetet, såväl som utbildningsdagen, kommer att följas upp och utvärderas på olika sätt under hösten och vintern. Målet är en mer individanpassad och kvalitetssäkrad cancerrehabilitering som bidrar till att fler patienter kan få en bättre livskvalitet.
– Vi har identifierat många bra och konkreta sätt att arbeta vidare på. Ett sätt att följa upp arbetet är till exempel att ta fram statistik över hur många hälsoskattningar som gjordes under denna månad och jämföra med statistik om ett halvår. Men i praktiken handlar det inte om hur många hälsoskattningar som blir gjorda, utan hur vi jobbar med dem. Och att vi involverar dem mer aktivt i vårt arbete, avslutar Veronica Friman.
Till utbildningen Arbeta strukturerat med cancerrehabilitering