Standardiserade vårdförloppen omstruktureras
26 av 30 standardiserade vårdförlopp (SVF) har uppdaterats och publicerats i Kunskapsbanken. Uppdaterade kortversioner av SVF för primärvården publiceras på cancercentrum.se. Ändringarna är strukturella och innebär främst att texter gjorts kortare samt att viss, överflödig eller föråldrad information tagits bort. Syftet är att göra de standardiserade vårdförloppen enklare och tydligare för användaren.
Strukturella förändringar och undantag
De nya SVF-versionerna har uppdaterats enligt en ny mall, som bland annat omstrukturerar rubriker och förkortar texter. För vissa diagnoser – SVF för njurcancer, melanom och testikelcancer – kommer remissversioner att publiceras den 15 november, medan SVF för sköldkörtelcancer publiceras senare i samband med att ändringar i Nationellt vårdprogram för sköldkörtelcancer fastställs.
Syfte med översynen
Uppdateringarna grundar sig i en önskan att minska upprepningar mellan vårdprogram och SVF samt att förtydliga innehållet. Målet är kortare och mer fokuserade texter. Exempelvis har kapitlet ”Generellt om standardiserade vårdförlopp” tagits bort och relevant information flyttats till andra delar av dokumenten.
Viktigaste förändringarna
- Förenklad text: Generiska avsnitt har kortats ned och specifika roller, som kontaktsjuksköterska, har lyfts in i utredningsblocken.
- Borttagning av upprepande innehåll: Kapitlet om standardiserade vårdförlopp har helt tagits bort. Även vissa avsnitt som kvalitetsindikatorer och multidisciplinära konferenser (MDK) har tagits bort för att undvika upprepning av information som finns i vårdprogrammen.
- Diagnosspecifik remissinformation: Generisk information har tagits bort för att fokusera på det som är relevant för varje diagnos.
Förändringar i kodningsvägledning
Alla diagnosspecifika kodningsvägledningar har flyttats från sidan Mätning och kodning till bilagor i respektive SVF. På sidan Mätning och kodning finns nu länkar direkt till vägledningarna i Kunskapsbanken.
Standardiserade vårdförlopp, Kunskapsbanken
Generell information om standardiserade vårdförlopp