Regeringen har nu beslutat betala ut 203 miljoner kronor till de landsting som infört årets tio nya standardiserade vårdförlopp (SVF). I år har alla landsting klarat kraven i 2017 års canceröverenskommelse. Därmed får alla ta del av den andra hälften av de stimulansmedel som staten anslagit till satsningen på att korta väntetiderna och göra cancervården mer jämlik.
Nyheter
Ny forskning bland patienter med tjocktarms- och lungcancer i Danmark, England och Sverige, som publicerats i BMJ Open, visar att små förändringar i hur läkare och sjuksköterskor inom primärvården avslutar patientbesöket kan bidra till tidigare diagnosticering av cancer och därmed förbättra både överlevnad och behandlingseffekt.
Igår kväll arrangerade Lungcancerföreningen en föreläsning i Sundsvall, där bland andra Roger Henriksson, chef på RCC Stockholm Gotland, föreläste om "Modern lungcancerbehandling - nya rön om lungcancer ger fascinerande behandlingsmöjligheter!"
Patientföreträdarutbildningen den 7 november, arrangerad av RCC Uppsala Örebro, var väl sammansatt med vältäckande och intressant program och syftade till att stärka patient- och närståendeföreträdarna i deras arbete. Utbildningen var främst avsedd för nya patientföreträdare men också för dem som har varit verksamma ett tag men inte fått liknande utbildning tidigare. Vid RCC Uppsala Örebro finns patient- och närståendeföreträdare bland annat representerade i patient- och närståenderådet, vårdprocessgrupper och kontaktsjuksköterskenätverken.
Koll på läget för prostatacancer lanserades 2015. NU-sjukvården i Västra Götaland har sedan start varit flitiga användare av rapporten.
Anhöriga till cancerpatienter bidrar med värdefullt känslomässigt och praktiskt stöd till andra anhöriga. Detta framgår av preliminära forskningsresultat som Regionalt Cancercentrum Syd (RCC Syd) presenterar i samarbete med anhörigstödet Cancerkompisar. Resultaten leder eventuellt till att anhöriga och deras behov blir mer synliga inom sjukvården.
Införandet av standardiserade vårdförlopp (SVF) i cancervården går stadigt framåt. Över 100 000 patienter har utretts enligt SVF sedan starten och nära 90 procent av dem är nöjda. Men vårdens kompetensförsörjning och kapacitetsbrister försvårar införandet. Och rutiner och system för rapportering av data måste stärkas innan slutsatser kan dras om väntetiderna. Det framgår av den nya SVF-uppföljningen, som RCC i samverkan presenterar idag.
2016 startade ett nationellt projekt, vars syfte var att förbättra omhändertagande och samordna rehabilitering, för patienter med komplikationer vid cancer i bäckenområdet. Nu är projektet i en implementeringsfas. De diagnoser som ingår är kolorektal, anal, urologisk, gynekologisk cancer och viss hematologisk cancer. Inom området tillkommer omkring 1600 nya fall årligen, i norra regionen.