Regional enighet när vården koncentreras, nytt arbetssätt ska öka delaktigheten och patientupplevelser från SVF - det är några av nyheterna i oktobers nyhetsbrev från RCC Sydöst.
Nyheter
Ett nationellt vårdprogram för trofoblastsjukdomar har fastställts och finns nu tillgängligt för nedladdning.
- Det är viktigt att vi når konsensus i besluten att koncentrera vården till färre enheter, säger Ann Josefsson produktionsenhetschef för CKOC, centrum för kirurgi, ortopedi och cancervård i Region Östergötland, apropå de senaste besluten om arbetsfördelning nationellt och regionalt.
Standardiserade vårdförlopp för njurcancer, prostatacancer, peniscancer och testikelcancer är nu fastställda och finns tillgängliga för nedladdning. Vårdförloppen börjar gälla 2017.
Patienter som har behandlats för cancer i bäckenet ska få bättre möjligheter till god livskvalitet och jämlik rehabilitering. Idag är rehabiliteringen inte tillgänglig på lika villkor för alla patienter. RCC arbetar nu både nationellt och regionalt med att utveckla rehabiliteringen efter bäckencancer.
Södersjukhuset har halverat väntetiden för patienter med prostatacancer och urinblåscancer jämfört med för ett år sedan. Framgångsfaktorn har varit att arbeta med nya arbetssätt, tvärprofessionellt och i utökad samverkan.
I fredags arrangerade Regionalt cancercentrum norr (RCC Norr) en workshop på universitetssjukhuset i Umeå, runt ämnet innovationer inom cancervården. Syftet var att, genom inspirerande föreläsningar och gruppdiskussioner, hitta beröringspunkter mellan industri, akademi och cancervård.
– Smärta föder smärta och dödsångesten gör att smärtan upplevs starkare. Oron, dödsångesten och den ofrivilliga ensamheten är faktorer som har visat sig påverka hur stark smärtan upplevs. Därför är det viktigt att vårdpersonalen dämpar patientens smärta med samtal och umgänge, inte bara med läkemedel.
En remissversion av vårdförloppet för lymfom och KLL är nu publicerat. I remissversionen har en del om KLL lagts till i det gällande vårdförloppet för lymfom. Du kan lämna synpunkter fram till den 11 november.
Tre dagar då vetenskap, behandlingsrekommendationer, omvårdnad och diskussion vävs samman i ett stort nationellt möte. Det är SOTA 2016 – för våra patienters bästa.
Patienter som behandlats för olika cancerformer i bäckenet ska få bättre möjligheter till god livskvalitet och jämlik eftervård.
Immunterapi innebär att man gör kroppens eget immunförsvar mer aggressivt mot cancerceller. Spridd malignt melanom behandlas redan på det här sättet och nu införs metoden som rutin även vid lungcancer och njurcancer, skriver Västerbottenskuriren.
Majoriteten kvinnor med bröstcancer i Sverige får utredning och behandling av bröstcancer enligt nationella riktlinjer. Vårdkedjan är väl strukturerad och alla patienter får en namngiven kontaktsjuksköterska och en vårdplan – det visar den nya rapporten från bröstcancerregistret.
Marie-Louise Lydrup, överläkare på Kirurgiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus, har i många år arbetat med patienter med cancer i bäckenet och även bedrivit forskning i ämnet. Hon är en av initiativtagarna till den nationella konferensen om funktionella besvär efter cancer i bäckenet, som RCC Syd och Svensk Förening för Kolorektal Kirurgi anordnar i Malmö 6-7 oktober. Marie-Louise Lydrup är även RCC Syds lokala patientprocessledare för kolorektalkirurgi och deltar i RCC syds regionala bäckenrehabiliteringsprojekt. Vi har ställt några korta frågor om varför det är så viktigt att belysa ämnet just nu.