Alla patienter i Sverige och Norge med testikelcancer får likvärdig behandling och överlevnaden är högst i världen. Ett svensk-norskt kvalitetsregistersamarbete sedan 35 år har haft stor betydelse för detta. Man har skapat vårdprogram som förnyats i omgångar baserade på registerdata.
Nyheter
Karolinska Universitetssjukhuset blir nationellt centra för behandling av kurativt syftande kirurgi vid matstrups- och magsäckscancer, vulvacancer, cytoreduktiv kirurgi med intraperitoneal kemoterapi för behandling av cancer i bukhinnan (CRS/HIPEC) med start januari, 2017.
Nu är regionala rapporter för diagnosår 2015 från Nationella prostatacancerregistret (NPCR) publicerade på respektive regional webb.
Nu införs vårdval för patienter inom specialiserad urologi i Stockholms läns landsting. Syftet är att öka tillgängligheten och att ge större möjlighet för patienten att påverka sin vård. Det innebär också möjlighet till ökad kvalitet då lika krav ställs på samtliga vårdgivare.
Från och med maj mäts patienters upplevelser av att utredas enligt ett standardiserat vårdförlopp. Det görs genom en nationell patientenkät.
Ett nationellt vårdprogram för långtidsuppföljning efter barncancer har nu publicerats. Vårdprogrammet är det första i sitt slag i Sverige.
909 färre nya cancerfall per år. Det kan bli resultatet om andelen rökare i Sverige minskar med 3 procentenheter. Samhällets kostnader för tobaksrökning skulle samtidigt minska med totalt 217 miljoner per år. Det visar Cancerpreventionskalkylatorn, ett nytt instrument för att beräkna effekter av simulerade preventionsinsatser, som utvecklats i ett samarbete mellan regionala cancercentrum och Uppsala universitet.
Läs om höjdpunkterna på Utvecklingskraft cancer i RCC Sydösts nyhetsbrev för maj månad.
I senaste numret av nyhetsbrevet kan du bland annat läsa om utvecklingsarbetet på Skaraborgs Sjukhus som har lett till kortare väntetider för melanompatienter, se regionala filmer om standardiserade vårdförlopp och läsa en intervju med Thomas Björk-Eriksson som blir ny chef för Regionalt cancercentrum väst i augusti.
Nu ses kompetensförsörjningen inom barncancervården över. Genom att analysera vårdens tillgång till rätt kompetenser ska det säkerställas att barnens behov tillgodoses genom hela vårdkedjan.
Senaste resultatrapporten visar på markant kortare väntetider och även ökad andel patienter som diskuteras på MDK.
Nu finns en remissversion för akut leukemi publicerad på webben. Du kan lämna synpunkter fram till den 12 juni.
Fysisk aktivitet och träning är en viktig del i cancerprevention och cancerrehabilitering. Det finns en vetenskaplig grund för att ge patienter rekommendationer om att vara fysiskt aktiva.
Fjorton landsting har redan börjat redovisa patienter som genomgått något av årets nya vårdförlopp. Den sista april fanns det 830 SVF-patienter rapporterade inom åtta av de tretton nya diagnoser där standardiserade vårdförlopp ska införas i år. Bröstcancer och tjock- och ändtarmscancer är de vårdförlopp flest landsting kommit igång med.
Nu är det dags för Cellprovsveckan, 16-22 maj, då uppmärksammar barnmorskemottagningarna att det är viktigt att ta cellprov när man blir kallad. – Att gå varje gång du blir kallad ger ett bra skydd mot livmoderhalscancer. Risken minskar med 90 %, säger Mia Westlund, barnmorska och utvecklingsledare vid Regionalt cancercentrum väst.
Ett vårdprogram för mantelcellslymfom har publicerats på cancercentrum.se.
Det första lärandecentrumet har öppnat på bröstcentrum vid Capio S:t Görans Sjukhus. Det vänder sig till patienter, anhöriga och andra intresserade och erbjuder en mötesplats mellan patienter och vårdpersonal för informationsutbyte. Lärandecentrum baseras på pedagogisk forskning med fokus på patienters lärande.
Säkrare bedömningar, tydligare information och kortare väntetider. Det är några positiva effekter av det nya sättet att arbeta med patienter med malignt melanom på Skaraborgs Sjukhus i Skövde.
Nu finns nya berättelser från patienter och närstående om deras egna upplevelser från cancervården.
I Stockholms läns landsting kan du jämföra ledtider, i princip i realtid, på sjukhusnivå för bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, livmoderkroppscancer och urinblåsecancer.