Deltagandet i gynekologisk cellprovtagning i Sverige är högre än någonsin tidigare. Det framgår av den senaste årsrapporten från NKCx, det nationella kvalitetsregistret för livmoderhalscancerprevention.
Nyheter
Samtliga landsting/regioner har nu beslutat följa RCCs rekommendation att koncentrera ytterligare sex åtgärder inom cancervården till färre ställen i landet. Det står klart efter att Regionala cancercentrum i samverkan gått igenom landstingens beslut. De nationella vårdenheterna ska vara igång från och med 1 januari 2017.
Landstingsfullmäktige i Västerbotten har fattat beslut om att ställa sig bakom det nationella projektet Tobacco Endgame, vars mål är ett rökfritt Sverige 2025. Flera andra landsting och regioner har redan ställt sig bakom intiativet.
Läs det senaste nationella vårdprogrammet för Kronisk lymfatisk leukemi (KLL).
De flesta patienter som får någon av de sju vanligaste cancerformerna har sökt i primärvården ett år före diagnos. Både antalet besök och symtom ökade dessutom före cancerdiagnosen. Det visar en ny studie på nästan 23 000 patienter i Västra Götalandsregionen.
- Syftet med den här gruppen är att ta ett grepp om hela hudtumörprocessen i sydöstra sjukvårdsregionen. Vi tror att samverkan inom det här området kommer gynna patienterna och även påskynda den tekniska utvecklingen. Min förhoppning är att arbeta mycket konkret med de frågor som vi tycker är aktuella. Vi kommer särskilt att titta på hur vi kan samarbeta kring utvecklingen av teledermatoskopi i regionen.
Medarbetarna på Gastrocentrum vid Karolinska Universitetssjukhuset har ökat sina kunskaper inom palliativ vård. Under en försöksperiod har medarbetarna fått regelbunden vägledning, coaching och utbildning av en specialist i palliativ vård. Pilotprojektet har visat goda resultat, varför både RCC och Gastrocentrum nu beslutat att fortsätta utveckla arbetet.
Endast en femtedel av cancerpatienter i Stockholms läns landsting som har rätt till regionalt tandvårdsstöd med F-kort får det. Det visar en kartläggning som Tandläkartidningen har gjort. Trots informationssatsningar har det visat sig vara svårt att nå ut till patientgrupper och vårdpersonal.
Drygt 20 procent - från 18 till 14 dagar - har den genomsnittliga ledtiden för patologisvar i Stockholms län minskat på cirka ett år. Bakom den positiva trenden finns framför allt kvalitetsmedvetande, ändrade arbetssätt samt nätverkssamarbete. Framöver ska även digitalisering av patologisvar starta vilket kommer att ge ytterligare effektivisering av diagnostiken.
Barn som överlevt cancer ska få en sammanfattning av sin behandling vid 18 års ålder. De behöver veta vart de kan vända sig då biverkningar och komplikationer dyker upp i vuxen ålder. Speciella kunskapscentrum bör inrättas på alla ställen med barncancervård. Det föreslås i ett nytt nationellt vårdprogram för långtidsuppföljning efter barncancer.
Nu finns en remissversion för livmoderhalscancer publicerad. Du kan lämna synpunkter fram till den första september.
Separata årsrapporter för ändtarmscancer och tjocktarmscancer finns nu publicerade på webbplatsen cancercentrum.se.
Biobankslagen ska utredas igen. Regeringen har tillsatt en utredare som ska se över biobankslagstiftningen som reglerar hantering av biobanksprov. Utredningen ska resultera i en ny, mer funktionell biobankslag.
Du kan följa vad som händer inom Regionalt cancercentrum via våra nyhetsbrev som skickas ut omkring tio gånger per år.
Hur kan samhället bli bättre på att möta cancerberördas behov, under och efter behandling, utifrån ett helhetsperspektiv? Det ska förstudien ”Kraftens Hus” i Borås söka svar på. I mitten av maj påbörjades arbetet med ett kreativt dialogmöte.
Nu är 2015 års verksamhetsberättelse publicerad. Den innehåller sammanfattade rapporter från Regionalt cancercentrum västs olika arbetsområden, samt redovisning av ekonomi, organisation och personal.
Den uppskattade mötesserien Andrum kommer att starta en ny omgång i höst. Här är hela programmet.
I Stockholms läns landsting kan du jämföra ledtider, i princip i realtid, på sjukhusnivå för bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, livmoderkroppscancer och urinblåsecancer.
Tre av fyra Norrlandsting har beslutat att skapa diagnostiska centrum (DC), med uppgift att utreda patienter med allvarliga ospecifika symtom som kan bero på cancer och i vissa fall cancersjukdom utan känd primärtumör. Detta sker som en del av den nationella satsningen på standardiserade vårdförlopp (SVF) inom cancervården. Inom satsningen får varje landsting och region avgöra hur man ska arbeta med varje SVF för att korta väntetiderna i cancervården.