Väst
Vårdcentralens patienter ger kunskap som kan spara livGår det att skönja ett mönster hos de primärvårdspatienter som senare diagnostiseras med cancer? Frågan blev avstampet i Marcela Ewings avhandlingsarbete. Nu presenterar hon ett enkelt instrument för riskvärdering som kan spara liv.
Norr
Flera utmärkelser för palliativ vård i norra regionenDen femte nationella konferensen för profession inom palliativ vård gick av stapeln i Stockholms Folkets hus, den 21 mars. Konferensen pågick i två dagar och under den senare hölls en ceremoni för sjuksköterskor inom palliativ vård som erhållit diplomering.
Stockholm-Gotland
RCC prisas av UnescoUnesco LUCS kunskapspilot certifierar RCC Stockholm Gotland för arbetet med att möjliggöra en rätt och rättvis cancervård.
Väst
Nytt nyhetsbrev från RCC Väst ute nu!I RCC Västs nyhetsbrev får du månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
Uppsala Örebro
Riktlinjer ska säkra fortsatt drift och utveckling av SVFRegion Örebro län har tagit fram riktlinjer för det fortsatta arbetet med standardiserade vårdförlopp (SVF). Riktlinjerna gäller för fortsatt drift, verksamhetsutveckling och uppföljning av SVF efter införandet.
Norr
Forskning om patientens ingång i cancervårdenSenada Hajdarevic, processledare vid RCC Norr för "Vägen in i cancervården", har tilldelats ALF-medel för ett forskningsprojekt om hur införandet av standardiserade vårdförlopp (SVF) inom cancervården, påverkar tillgången till vård.
Väst
Verksamheten i full gång på Kraftens hus SjuhäradDen 7 februari hölls öppet hus och sedan dess är verksamheten i full gång. Vi har ställt tre frågor till Carina Mannefred som är utvecklingsledare vid RCC Väst och nu även arbetar deltid som verksamhetsansvarig för Kraftens hus Sjuhärad.
Väst
Socialt innovationsprojekt ger cancerdrabbade kraft att levaKraft att leva och ett bättre psykosocialt stöd. Det är målet för Kraftens hus, Sveriges första stödcentrum för cancerdrabbade. Pilotprojektet är resultatet av ett unikt samarbete mellan patienter, närstående, Regionalt cancercentrum väst, forskare från Chalmers, politiker och tjänstemän från Västra Götalandsregionen, samt representanter från en rad välfärdsinstitutioner samt näringslivet inom Borås.
Sydöst
Dialog för ökad förståelse – workshop på tema SVFDet nationella målet till år 2020 är att 70 procent av alla patienter med cancerdiagnos ska bli utredda enligt SVF, och 80 procent av dessa ska få behandlingsstart inom fastställd tid. Den 19 januari hölls en workshop för vårdpersonal från Jönköpings län, kopplat till SVF som under 2018 övergår från projekt till förvaltning.
Väst
Utbildning och inkomst avgör om kvinnor lämnar cellprovBilden av att utlandsfödda kvinnor i Sverige oftare uteblir från gynekologisk cellprovskontroll behöver nyanseras. En studie från Sahlgrenska akademin, publicerad i tidskriften PLOS One, klargör att utlandsfödda kvinnor deltar i samma utsträckning som svenskfödda med motsvarande utbildningsnivå och inkomst.
Norr
Anna-Lena Sunesson blir ny chef vid RCC NorrNu står det klart vem som blir ny verksamhetschef för Regionalt cancercentrum norr (RCC) under de kommande tre åren. Det är Anna-Lena Sunesson som tillträder efter en tid som tillförordnad chef vid samma enhet.
Stockholm-Gotland
Alla patienter med cancer får inte tillräckligt stödFlera av de stödjande åtgärder som föreslås i den svenska nationella cancerstrategin för att stärka patientens ställning genom att förbättra information, kommunikation, omhändertagande och bemötande når inte stora grupper av cancerpatienter.
Norr
Radioreportage om RCC Norr och cancervårdenUnder mellandagarna sändes flera reportage, om RCC Norr och cancervården i Norrland, i Sveriges Radio P4. Det är journalisten Ulla Öhman vid P4 Västernorrland som intervjuar RCC-chefen, forskare, läkare, processledare, patienter och patientföreträdare om olika intressanta ämnen inom cancerområdet i norra regionen.
Stockholm-Gotland
Internt arbete om #metooRCC Stockholm-Gotland fortsätter satsningen på jämlikhet, jämställdhet och mångfald. I veckan ordnandes en mycket uppskattad workshop för medarbetare och chefer kring #metoo.
Väst
Stort intresse för flexibel sjukskrivningEtt unikt projekt mellan Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen har avslutats och redovisar nu resultat och erfarenheter. Projektet Flexibel sjukskrivning för personer i cancerbehandling, har fått stor uppmärksamhet.
Uppsala Örebro
Ny rapport om kliniska cancerstudierÅr 2016 har det pågått 260 cancerstudier i hälso- och sjukvårdsregionen. De dominerande diagnosområdena har varit blod-/lymfom-, bröst- och mag- och tarmcancer. Det är ungefär lika stor fördelning av studier som finansierades av företag som från akademin. Det visar rapporten som är en sammanställning över pågående cancerstudier i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion och som har tagits fram i samverkan mellan Forum Uppsala-Örebro och Regionalt cancercentrum (RCC) Uppsala Örebro.
Norr
Utvecklingen av cancervården i norra regionen har följts uppRCC Norr har följt upp hur arbetet enligt den regionala utvecklingsplanen för cancervården för 2016–2018, har gått. Uppföljningen visar en fortsatt positiv utveckling av cancervården inom många områden, men bristande operations- och vårdplatsresurser medför att önskade ledtider inte alltid kan hållas.
Stockholm-Gotland
Roger Henriksson slutar som chef för RCC Stockholm GotlandProfessor Roger Henriksson, verksamhetschef för Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, går i pension under april 2018. Roger var en av de nationella initiativtagarna till konceptet regionala cancercentrum och blev som verksamhetschef vid Radiumhemmet tillfrågad om att leda verksamheten då RCC Stockholm-Gotland bildades. Sedan december 2011 har han varit en drivande och uppskattad chef, men har nu bestämt sig för att det är dags att dra sig tillbaka.
Väst
Film om social innovation för alla cancerberördaPilotprojektet Kraftens hus har integrerar ett flertal samhällsresurser för att skapa ett gemensamt helhetsperspektiv, anpassat efter cancerberördas behov. Kraftens hus är framförallt en mötesplats som kompletterar vården, och andra aktörer, för att ge psykiskt, socialt och praktiskt stöd till alla cancerberörda. I en kort film berättar projektdeltagare själva om processen bakom projektet, sina tankar och erfarenheter.
Norr
Tydlig kommunikation i primärvården kan förbättra överlevnadNy forskning bland patienter med tjocktarms- och lungcancer i Danmark, England och Sverige, som publicerats i BMJ Open, visar att små förändringar i hur läkare och sjuksköterskor inom primärvården avslutar patientbesöket kan bidra till tidigare diagnosticering av cancer och därmed förbättra både överlevnad och behandlingseffekt.