Nu finns remissversioner för analcancer och prostatacancer publicerade på webben. Du kan lämna synpunkter fram till den 29 mars.
Nyheter
Ett gemensamt språk är en grundförutsättning för att vård och forskning ska fungera effektivt. Därför standardiseras nu språket för information inom strålbehandling genom ett nationellt samarbete.
I mars startar Centrum för cancerrehabilitering och den specialiserade rehabiliteringen blir tillgänglig för alla cancerpatienter i Stockholms län. Kompetens samlas runt de svårare rehabiliteringsfrågorna och forskning och utveckling blir en naturlig del av vården.
Kirurgveckan är ett viktigt forum för svenska kirurger och samlar varje år cirka 1000 deltagare från hela Sverige. Kirurgiska kliniken vid Sunderby sjukhus i Luleå kommun, ansökte om att få arrangera veckan i stor konkurrens med orterna Stockholm, Sundsvall, Västerås, Växjö och Norrköping och tog hem vinsten för år 2020.
Uppdragsutbildningen - Klinisk forskning och prövning i praktiken (15 HP) vid Örebro universitet startar HT-2016 och avslutas VT-2017.
Sydöstra sjukvårdsregionen hade många goda exempel att visa upp på lärandekonferensen om kortare väntetider, den 9 februari.
Nu har den nya Enheten för samordnad cancerutredning i Region Östergötland kommit igång. Remisser från patienter från de fem första diagnoserna med standardiserade vårdförlopp börjar strömma in.
Den tekniska plattformen INCA kan nu automatiskt leverera kvalitetsregisterdata till webbplatsen Vården i siffror. INCA huserar kvalitetsregistren på cancerområdet och andra områden inom vård och omsorg, till exempel psykiatri. Målet med den automatiska leveransen är en öppen transparens av vårddata, som ska leda till ökad kvalitet och förbättringsarbete i vården.
I Cancerplan 2016-2019, som antogs av hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gotland, finns bland annat åtgärder för ökad patientdelaktighet, patientansvariga team och forskningsnätverk.
27 januari möttes regionens projekt-, ledtids-, IT- och informationsansvariga för standardiserade förlopp (SVF) under ledning av Pia Jestin, regional verksamhetsutvecklare och Birgitta Clarin, chef, RCC Uppsala Örebro för att diskutera det fortsatta arbetet med att införa SVF. Syftet med mötet var att utbyta erfarenheter och försöka lösa eventuella problem tillsammans.
I slutet av januari inbjöd landstinget Västernorrland, tillsammans med länsstyrelsen, till två intressanta föreläsningar om framtidens specialiserade hälso- och sjukvård.
Från 1995 till 2012 förbättrades överlevnaden för patienter med ändtarmscancer i Sverige från 56,9 procent till 61,7 procent. Det är resultat i absolut världsklass. Starka skäl talar för att Svenska Kolorektalcancerregistret har spelat en väsentlig roll för de goda resultaten.
RCCs och SKLs cancersamordnare Gunilla Gunnarsson mottog den 4 februari utmärkelsen ”Årets cancernätverkare”. Hedersbetygelsen fick Gunilla av Nätverket mot cancer, för att hon med sin ”stora erfarenhet som cancerläkare och sitt helhjärtade engagemang arbetar för en bättre cancervård för alla patienter”.
Kvinnor som äter mycket frukt och grönt, drar ner på rött kött, motionerar regelbundet och undviker övervikt kan kraftigt sänka risken för att insjukna i bröstcancer.
RCC Norr skickar ut omkring åtta nyhetsbrev om året för att berätta om vad som sker inom verksamheten. Välkommen som prenumerant. Nu finns ett nytt nyhetsbrev att ladda ned. I det kan du bland annat läsa om standardiserade vårdförlopp inom cancervården och om RCC Norrs nya utbildning för kontaktsjuksköterskor.