Tillgängligheten till uppföljning ökar för patienter som har behandlats för gynekologisk cancer och som har låg risk för återfall. Från årsskiftet ska patienterna kunna följas upp av gynekologer inom vårdvalet i Stockholms läns landsting.
Nyheter
Nya vårdprogram på remiss, gott betyg för Almedalen och markant lägre registrering i Palliativregistret - det är några av nyheterna från augustis nyhetsbrev från RCC Sydöst.
Fortsätta hålla i de förändringar som införts, följa upp och utvärdera nya arbetssätt och gå igenom vilka konsekvenserna blivit av de införda vårdförloppen. Så kan man sammanfatta de utmaningar som sydöstra sjukvårdsregionen står inför i satsningen på kortare väntetider genom standardiserade vårdförlopp.
Thomas Björk-Eriksson är en social och nyfiken livsnjutare som inte är rädd för att trampa upp nya stigar. Efter en lång karriär som bland annat överläkare, forskare och sektionschef blir hans nästa uppdrag att leda Regionalt cancercentrum väst.
Dagsaktuella data, enklare inrapportering och möjlighet att följa upp både enskilda patienter och hela vårdförlopp. Det är några fördelar med registrering av standardiserade vårdförlopp på den nationella INCA-plattformen, som testas i ett pilotprojekt i Västra Götalandsregionen.
Regeringen och Sveriges kommuner och landsting (SKL) har kommit överens som att göra en speciell satsning på kvinnors hälsa. Som en del i detta har Regionalt cancercentrum norr (RCC) startat ett projekt med syfte att förbättra omhändertagandet och samordna rehabiliteringen av patienter som har komplikationer efter cancerbehandling i bäckenområdet.
En molekylär genetisk kniv som upptäcktes för fyra år sedan, av bland annat forskaren Emmanuelle Charpentier, ska för första gången prövas vid medicinsk behandling av människor.
- Cancerdagen är viktig därför att den tar upp frågor inom cancervården utifrån vårdens och patientens perspektiv. I och med att Regionalt cancercentrum arbetar tillsammans med varje sjukvårdsregion, så kan vi lyfta frågor och ta upp debatter som andra inte gör. Jag tror det är en av anledningarna till att seminarierna är så uppskattade.
I dag får de flesta män som drabbats av mycket avancerad prostatacancer enbart hormonell behandling för att bromsa sjukdomen. Men en ny svensk studie av forskare på Umeå universitet pekar på att risken att dö kan minska avsevärt med strålbehandling eller operation.