Bakgrund ska inte spela någon roll – man ska inte representera sin diagnos, utan prata för alla cancerpatienter. Man måste nog vara lite orädd och framföra sina åsikter och inte låta sig tryckas ner av professionen utan ha lite skinn på näsan.
Nyheter
SKLs beslutsgrupp för standardiserade vårdförlopp fastställde den 24 november ytterligare sex av årets tretton vårdförlopp för preliminärt införande under nästa år.
Regeringen beslutade idag att betala ut 206 miljoner kronor till landsting som redovisat sitt arbete med att införa standardiserade vårdförlopp i cancervården. I redovisningen ska framgå att standardiserat vårdförlopp införts för fem pilotdiagnoser.
I en debattartikel i SvD den 20/11 påstås att vaccinerna mot HPV har ”måttlig” effekt. RCCs nationella arbetsgrupp för cervixcancerprevention menar att artikeln bygger på ett antal missuppfattningar och försöker felaktigt ge en bild av att forskare skulle vara oeniga om att vaccinerna förebygger cancer.
Att spegla känslor, att vara tydlig och att sätta en gemensam agenda för samtalet, så att patienter och närstående får utrymme för sina frågor. Det är några saker läkare som deltar i kursen ”De nödvändiga samtalen” får träna på. Övningarna görs i smågrupper, tillsammans med särskilt utbildade skådespelare.
Överlevnaden för patienter med äggstockscancer har förbättrats avsevärt i Västsverige. Här har man, med stöd av kvalitetsregisterdata, koncentrerat operationer av avancerad äggstockscancer till ett universitetssjukhus. Denna modell håller nu på att sprida sig i landet.
Var tredje invånare beräknas få cancer under sin livstid. Allt fler cancerpatienter botas eller lever länge med en diagnos. Det ställer nya krav på vården. I Cancerplan 2016 – 2019 finns bland annat förslag till åtgärder för ökad patientdelaktighet, patientansvariga team och forskningsnätverk.
Cecilia Arving, sjuksköterska, forskare och lektor vid Uppsala universitet har av RCC Uppsala Örebro fått i uppdrag att utreda behovet av avancerad rehabilitering inom cancervården i Uppsala-Örebroregionen. Hon ska även utreda om det finns vinster för cancervården med en nivåstrukturering kring vissa rehabiliteringsåtgärder.
För att stödja det regionala arbetet med införande av standardiserade vårdförlopp (SVF) har RCC Uppsala Örebro tagit fram en baslinjemätning för ytterligare fyra cancerdiagnoser – bröstcancer, lungcancer, lymfom, tjock- och ändtarmscancer som ska införas under 2016.
Systemet för nationell uppföljning av standardiserade vårdförlopp i cancervården är nu riggat. Tre landsting har börjat rapportera patienter som genomgått ett standardiserat vårdförlopp. Tolv ytterligare startar rapporteringen inom kort. Majoriteten av landstingen har infört standardiserat vårdförlopp inom alla fem föreskrivna diagnoser.
En mer sammanhållen, effektivare och tryggare cancervård – det är syftet med den förändring av den icke-kirurgiska onkologiska vården som landstingsstyrelsen beslutat genomföra.
Utveckling av standardiserade vårdförlopp för införande under 2016 pågår inom tretton diagnoser. De sista två går nu ut till verksamheterna på remiss, med sista svarsdatum den 3 december. För övriga elva har remissperioden avslutats.
Torsdag den 3 december, kl. 13.00–16.00, inbjuder Regionalt cancercentrum Stockholm – Gotland och vårdprogramgruppen för malignt melanom till regionmöte.
Ett nytt nationellt vårdprogram för kronisk myeloisk leukemi (KML) har nu fastställts och publicerats. Det nya vårdprogrammet ersätter de tidigare behandlingsriktlinjerna från 2013.
Över 70 procent av alla patienter som senare visar sig ha cancer söker sig först till primärvården. Därför är det viktigt att allmänläkare har kunskap om tidiga symptom och känner till hur patienterna kan utredas och få behandling så snabbt som möjligt.
2014 utreddes 89 procent av alla njurcancerpatienter med datortomografi thorax, detta för att utesluta metastaserad sjukdom vid diagnos. 2005 var andelen patienter med DT thorax 60 procent. Målvärdet är 90 procent vilket nås av fyra regioner i landet. Det är resultat som finns i årets kvalitetsregisterrapport för njurcancer.
Unga kvinnor och deras föräldrar kan känna sig lugna. Cervarix och Gardasil orsakar inte POTS eller smärtsyndromet CRPS. Den Europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté är enhällig och mycket tydlig i sitt utlåtande.
Uppmaningen kommer från Pernilla Andersson, chefredaktör för tidningen Topphälsa, som besökte RCC Norrs temadag om cancerrehabilitering och levnadsvanor. Pamela talade inspirerande om hur det är att leva och träna trots cancer.
En tredjedel av all cancer skulle kunna undvikas genom ändrade levnadsvanor. Rökning har en stark koppling till lungcancer men också till flera andra cancerformer. Alkohol, ohälsosam kost, stillasittande, övervikt och solande ökar risken för cancer. Det finns även miljöfaktorer, som strålning och luftföroreningar, som bidrar till ökad cancerrisk. Men trots att det finns tydliga vetenskapliga bevis för att livsstilen har en stor betydelse, är kunskapen om detta inte särskilt utbredd.
- Tänk om man började den multidisciplinära konferensen med att en kontaktsjuksköterska först fick presentera människan bakom diagnosen: ”Det här är den och den patienten, och jag har träffat den här patienten i två månaders tid nu. Det här är viktigt för den här personen, så här fungerar vardagen, så här tänker den här människan….”