Frågor och svar
Här kan du hitta vanliga frågor och svar om organiserad prostatacancertestning i Mellansverige. Finns din fråga inte med här? Hör då gärna av dig till oss.
Information om OPT
Kan personer som har bytt kön delta i OPT?
Alla personer som har en prostatakörtel kan delta i OPT. Om personen har ett kvinnligt personnummer så får hon inte någon kallelse utan får ringa till det sjukvårdsregionala kansliet för OPT- för att inkluderas
Skillnader mellan organiserad testning och screening
Förkortningen OPT står för Organiserad Prostatacancer Testning.
Regionernas sätt att organisera utredning för prostatacancer på ett jämlikt, effektivt och resurssnålt sätt med start av testning i rätt ålder för män som själva väljer att ingå i testningsprogram.
Den organiserade testningen ska inte förväxlas med screening. Socialstyrelsen avråder från screening med PSA-test och förklarar skillnaden så här:
”Organiserad PSA-testning innebär att män får tydlig information om PSA-provets för- och nackdelar och därefter tar individuella beslut om att testa sig eller inte. Organiserad PSA-testning ska därmed inte förväxlas med ett nationellt screeningprogram där testning rekommenderas, genom att männen får en direkt inbjudan till provtagning. Att genomföra organiserad PSA-testning inom ramen för forskning och utveckling är helt i linje med Socialstyrelsens rekommendationer i de nationella riktlinjerna för prostatacancer.”
Prostatacancer – screening md PSA-prov med eller utan annat kompletterande test, Socialstyrelsen
Vart kan jag vända mig vid frågor om Prostatacancertestning?
Vad är PSA-testning?
I blodprovet analyseras prostataspecifikt antigen (PSA), ett ämne som utsöndras från prostatakörteln som brukar stiga vid sjukdom i prostatan. Om PSA-värdet är förhöjt, får man genomgå ytterligare utredning eftersom högt PSA kan ha helt godartade orsaker
Vad händer om det visar sig att jag har ett förhöjt PSA-värde?
Om PSA-värdet är över en viss nivå erbjuds en magnetkameraundersökning av prostatan och eventuellt vävnadsprov, för att ta reda på om det förhöjda värdet beror på en godartad prostatasjukdom eller cancer.
- Om magnetkameraundersökningen visar ett avvikande område kommer du bli erbjuden en undersökning med vävnadsprovtagning av prostatan.
Ett högt PSA-värde beror oftast inte på cancer
Omkring 1 av 10 medelålders män har ett måttligt förhöjt PSA-värde och rekommenderas därför utredning för att ta reda på om de har prostatacancer eller inte. Den vanligaste orsaken till ett måttligt högt PSA-värde är en helt godartad förstoring av prostatan. Godartad prostataförstoring är mycket vanligt hos medelålders och äldre män. Förstoringen behöver inte behandlas om den inte ger något hinder för urinflödet. En urinvägsinfektion kan leda till en kraftig, övergående höjning av PSA. Det kan ta flera månader innan PSA-värdet har blivit normalt igen efter urinvägsinfektion.
Om du är för 1962 eller 1966 och ditt PSA-värdet är över 3 mikrogram per liter bör prostatan undersökas för att ta reda på om orsaken till det förhöjda värdet är en godartad prostatasjukdom eller en prostatacancer.
Ett lågt PSA-värde innebär att allvarlig prostatacancer är osannolik
De allra flesta män har ett lågt PSA-värde i blodprovet. Om PSA-värdet är under 3 mikrogram per liter är risken liten för att du har en allvarlig prostatacancer. Ett mycket lågt PSA-värde (under 1 mikrogram per liter) innebär minimal risk att ha prostatacancer och mycket liten risk att drabbas av spridd prostatacancer de närmaste tio åren. Om ditt PSA-värdet är mellan 1,0 och 2,9 mikrogram per liter kommer du att få ett nytt erbjudande om att ta ett PSA-prov om 2 år. Om värdet är under 1 mikrogram per liter erbjuds du ett nytt PSA-prov om 6 år.
Kan man välja att avsluta OPT?
Du kan när som helst avbryta sin medverkan i OPT via telefonkontakt med kansliet för prostatacancertestning Mellansverige.
Om du skulle ångra dig och vill bli kallad igen ska du kontakta kansliet för prostatacancertestning och meddela detta.
Vad händer om jag inte svarar på erbjudandet?
Om du inte svarar på erbjudandet får du ett nytt om två år.
Jag är under utredning för prostatacancer, ska jag ändå testa mig i OPT-programmet?
Jag har tidigare testat mig för tidig upptäckt av prostatacancer, ska jag ändå ta del av erbjudandet?
Ja, du kan fortsätta testa dig enligt detta program.
Provtagningen i primärvården/praktiska aspekter
Hur går provtagningen till?
För mer information om alla provtagningsenheter som är kopplade till OPT se gärna dokument avseende regional riktlinje för primärvård via OPT:s hemsida.
Där finner du även sjukvårdsregionala riktlinjer.
När får jag mitt svar?
Beroende på region får du antingen ett fysiskt svarsbrev eller ett elektroniskt via 1177. Du får det 1-2 veckor efter provtagning.
Hur bedöms svaren?
Kansliet för prostatacancertestning Mellansverige bedömer svaren enligt följande algoritm:
- PSA under 1 ug/l – nytt erbjudande om 6 år
- PSA mellan 1 och 3 ug/l – nytt erbjudande om 2 år.
PSA över 3 ug/l – remiss till MRT för vidare utredning.
Vill ha ett nytt erbjudandebrev, har ej hunnit ta prov i tid, hur går jag till väga?
Kontakta OPT-kallellsekansliet:
Funktionsbrevlådan: opt@rccmellan.se
Vill ta PSA men inte fått något erbjudande – hur gör man?
Erbjudandet gäller initialt för 500 men som är födda 1962 samt 1966 under pilotfasen av projektet. Om du tillhör de åldersgruppen och inte fått erbjudande är du välkommen att ta kontakt med kallellsekansliet i Mellansverige:
Funktionsbrevlådan: opt@rccmellan.se
eller via telefon till kansliet för OPT-Mellansverige 018-617 07 20
Telefontider:
Måndag-fredag kl.: 10:00-12:00
Hur kan en man som inte fått erbjudande inom OPT få ta blodprovet PSA (Prostataspecifikt Antigen)?
Alla män har möjlighet att lämna PSA-prov i primärvården efter att ha tagit del av för- och nackdelar via Regionalt Cancercentrum och Socialstyrelsens information på 1177. Pdf, 141 kB. Dessa män ingår inte i OPT.
Kan en man som deltar i OPT lämna extra PSA-prover under intervallen mellan två test?
Nej, inom OPT sker testerna enbart i evidensbaserade intervaller som hanteras via OPT-kallelsekansliet för prostatacancertestning Mellansverige. Vill mannen ändå lämna kompletterande PSA-prover får han gå ur OPT-systemet och hanteras vidare i primärvården.
Vidare utredningar
Undersökning med magnetkamera
Vid undersökningen med magnetkamera tas bilder av prostatan. Undersökningen tar cirka 20–30 minuter. När bilderna tas behöver du ligga stilla på en brits inuti en tunnelformad apparat. Undersökningen gör inte ont men en del kan tycka att det känns obehagligt att ligga i det ganska trånga undersökningsutrymmet. I svaret på undersökningen anges prostatavolym samt PSA-densitet. Om inget avvikande hittas under undersökningen får du ett nytt erbjudande om att lämna blodprov för kontroll av prostataspecifikt antigen (PSA-prov) om två år.
Om magnetkameraundersökningen visar ett avvikande område kommer du bli erbjuden en undersökning med vävnadsprovtagning av prostatan.
Om PSA-värdet är högt i förhållande till hur stor din prostata är, kan du bli rekommenderad vävnadsprovtagning även om magnetkameraundersökningen inte visar något avvikande område.
Vävnadsprovtagning (biopsi)
Urologen förklarar för dig vad ditt PSA-värde innebär och vad magnetkamerabilderna visade. Vid undersökningen kommer en läkare att undersöka din prostata med ett finger och sedan med en smal ultraljudsstav i ändtarmen. Genom ultraljudsstaven lägger läkaren lokalbedövning och tar 4–20 vävnadsprover från prostatan med en smal nål. Undersökningen och provtagningen kan upplevas som obehagliga, men brukar inte göra ont.
Vad händer efter vävnadsprovtagning?
Analysen av vävnadsproven kan ta några veckor. Du får besked av en läkare eller sjuksköterska om proven visade cancer eller inte. Om vävnadsproven visar en prostatacancer kommer du bli erbjuden en tid till läkare för diskussion om behandling. En del typer av prostatacancer bör behandlas, andra behöver bara följas upp med regelbundna kontroller. Om vävnadsproven inte visar någon cancer får du ett nytt erbjudande om att lämna blodprov om två år.
Vidare utredning vid urologkliniken/praktiska aspekter
Vilka remitteras för vidare utredning till urologklinik?
Alla män inom OPT med PSA ≥20ug/l samt avvikande MRT-resultat remitteras till urologklinik i deras region från kansliet för prostatacancertestning Mellansverige
Hur går den vidare utredningen till?
Se regional riktlinje för OPT vid urologklinik. Utredningen innefattar en eller flera av nedanstående åtgärder
- Omprov av PSA
- Magnetresonanstomografi av prostata
- Prostatabiopsi
När avslutas urologklinikens vårdgivaransvar?
Efter att svar på remissen till urolog har skickats till kansliet för prostatacancertestning Mellansverige.
När får man nästa erbjudande om att lämna PSA-prov inom OPT?
Om 6 år, 2 år, 1 år eller 6 månader från första provtagning beroende på utredningens resultat.
Varför är ingen patientrepresentant med i styrgruppen?
Frågan har diskuterats. Projektet vänder sig främst till män som inte är patienter och därför finns det ingen patientrepresentant med i styrgruppen. Patientföreningar och Patient- och närståenderådet vid Regionalt cancercentrum väst har involverats i framtagandet av informationen som går ut till männen.
Kan urologkliniken välja att hantera en provtagarens uppföljning utanför OPT-systemet?
OPT kan avslutas av urologklinik på grund av olika anledningar:
- Stark ärftlighet för prostatacancer
- Samsjuklighet
- Annan anledning
- Kansliet för prostatacancertestning meddelas via remissvar eller via telefon. Uppföljningsansvaret ligger i så fall på urologkliniken.
Övriga frågor/ riktat till dig som arbetar med testningen inom primärvården eller urologin
Hur vägleder jag provtagaren på bästa sätt?
Använd det informationsmaterial som RCC tagit fram.
Vad gör jag om jag inte kan besvara frågor angående OPT?
Hänvisa män med frågor till telefontid på kansliet för prostatacancertestning Mellansverige, se regional riktlinje för primärvård via RCC:s hemsida
se eller via telefon 018-617 07 20
Telefontider:
Måndag-fredag kl.: 10:00-12:00
Varför är ingen patientrepresentant med i styrgruppen?
Frågan har diskuterats. Projektet vänder sig främst till män som inte är patienter och därför finns det ingen patientrepresentant med i styrgruppen. Patientföreningar och Patient- och närståenderådet vid Regionalt cancercentrum väst har involverats i framtagandet av informationen som går ut till männen.
Behöver hälsocentral signera PSA-provsvaren?
Nej, svaren bedöms och signeras inom ramen för OPT-systemet
Vilka yrkesgrupper berörs av OPT i primärvården?
Provtagningspersonal och personal som hanterar bokning av provtagningstider och reception. Personal som tar emot frågor från patienter, exempelvis via telefonrådgivning.
Arbetet i projektet sker i nära samarbete med lokala arbetsgrupper inom berörda verksamheter:
- Provtagningsenheter
- Laboratoriepersonal/klinisk kemi
- MRT-enheter
- Urologkliniken
- Patologi
Sköter kansliet kallelserna, nya kallelser om patienten ska kallas igen och ger besked på provsvaren?
Ja, kansliet sköter kallelserna och meddelar provsvar och de anslutna enheterna sköter provtagning och undersökning.
När kommer erbjudandet att gå ut till männen?
Under perioden 2022–2025 kommer 3000 erbjudande- och informationsbrev att skickas ut till män födda 1962 samt 1966 (500 per ingående region, 250 st. i varje åldersgrupp).