Matvanor

Ett högt intag av fullkorn, baljväxter, grönsaker och frukt kan minska risken att drabbas av cancer i tjock- och ändtarmen. Ett högt intag av rött kött och charkuterier ökar risken för cancer i tjock- och ändtarmen. Detta på grund av svåra matsmältning och att rökta produkter innehåller ämnet nitrit som i kroppen bryts ned till nitrosaminer vilka är cancer­framkallande.

Enligt Global Burden of Disease (GBD 2019) så är det största riskfaktorn i svenskarnas matvanor kopplat till sjukdom och förtid död, för lågt intag av fullkorn, följt av högt intag av rött kött.

Ät hälsosamt - mycket grönsaker, fruk, baljväxter och fullkornsprodukter

Generell rekommendation enligt EUs kodex mot cancer.

Rekommendation i samband med cancer

  • Att få i sig tillräckligt med energi och näring är viktigt för att orka med en cancerbehandling, bibehålla vikt och muskelmassa och må så bra som möjligt. De som kan rekommenderas att följa livsmedelsverkets rekommendationer kring matvanor.
  • Det är vanligt att personer som behandlas för cancer får olika typer av problem med att äta och hålla vikten. Det är därför viktigt att göra en individuell riskbedömning för undernäring vilket inkluderar frågor om ofrivillig viktnedgång, ätsvårigheter och undervikt. Det är vanligt att personer som behandlas för cancer behöver individuell rådgivning och stöd.

Regionspecifikt innehåll

Välj region ovan för information från specifikt regionalt cancercentrum.