Matvanor
Ett högt intag av fullkorn, baljväxter, grönsaker och frukt kan minska risken att drabbas av cancer i tjock- och ändtarmen. Ett högt intag av rött kött och charkuterier ökar risken för cancer i tjock- och ändtarmen. Detta på grund av svåra matsmältning och att rökta produkter innehåller ämnet nitrit som i kroppen bryts ned till nitrosaminer vilka är cancerframkallande.
Enligt Global Burden of Disease (GBD 2019) så är det största riskfaktorn i svenskarnas matvanor kopplat till sjukdom och förtid död, för lågt intag av fullkorn, följt av högt intag av rött kött.

Generell rekommendation enligt EUs kodex mot cancer.
Filmer, utbildningar och annat material kring matvanor
- Nutrition, nationellt vårdprogram för Cancerrehabilitering, Kunskapsbanken
Länk till annan webbplats.
- Mat vid cancer, 1177
Länk till annan webbplats.
- Mat vid cancer, Cancerfonden
Länk till annan webbplats.
- Matvanor, hälsa och miljö, Livsmedelsverket
Länk till annan webbplats.
- Cancer och levnadsvanor inklusive matvanor, utbildning
Regionspecifikt innehåll
Välj region ovan för information från specifikt regionalt cancercentrum.