Nationella arbetsgrupper
En mycket stor del av RCC:s arbete sker i nationella arbetsgrupper. Arbetsgrupperna består av minst sex sjukvårdsregionala representanter som arbetar aktivt i vården. Grupperna får sitt uppdrag av RCC i samverkan och stöttas av ett regionalt RCC.
Olika typer av nationella arbetsgrupper
Nationella vårdprogramgrupper
Vårdprogramgrupperna ansvarar för att ta fram och hålla vårdprogrammen med tillhörande vårdförlopp löpande uppdaterade. De består av representanter från olika professioner som är engagerade i patientens vårdflöde, till exempel läkare, sjuksköterskor, dietister och andra professioner från såväl cancervården på sjukhussidan som från primärvården. Patient- och närståendeföreträdare är också med i arbetet. RCC i samverkan utser gruppernas ordförande, omvårdnadsansvarig, patolog och regionala representanter.
Nationella arbetsgrupper (NAG)
NAG:ar finns för olika prioriterade diagnosövergripande områden, till exempel barncancer, kliniska studier, handhavande av cancerläkemedel och prevention. Grupperna tar fram inriktning och aktivitetsplaner och genomför insatser som att ta fram stödmaterial och utbidningar, svara på remisser och omvärldsbevaka. RCC i samverkan utser gruppernas ordförande och regionala representanter.
Nationella kvalitetsregistergrupper
Kvalitetsregistergrupper är diagnosspecifika arbetsgrupper som ansvarar för enskilda kvalitetsregister. För de diagnoser där det finns en individuell patientöversikt (IPÖ) är kvalitetsregistergruppen ansvarig för den.
Nätverk för nationell kunskapsöverföring och samordning
Inom RCC-organisationen finns utöver arbetsgrupperna ett antal nätverk som samverkar utan att ha ett formellt uppdrag av RCC i samverkan. Det är till exempel RCC-medarbetare som arbetar med samma områden, som SVF-samordnare, nationella statistiker och ansvariga för patientsamverkan, samt personer i vården med gemensamma intressen, som funktionsgruppen för Min vårdplan och vissa processledarnätverk.
Stöd till nationella arbetsgrupper
Alla arbetsgrupper är knutna till ett så kallat stödjande RCC. Stödjande RCC förvaltar arbetsgruppens budget och tillhandahåller kommunikationsstöd, statistikerstöd och administrativt stöd för möten och liknande. Arbetsgruppen rapporterar löpande sitt arbete till verksamhetschefen på stödjande RCC, och får hjälp att förbereda föredragningar för RCC i samverkan.
Uppdraget till stödjande RCC är sammanställt i dokumentet Hantering av nationella arbetsgrupper. Pdf, 222 kB.
Bedömning av jäv
RCCs arbetsgrupper ska vara oberoende i förhållande till läkemedelsindustrin och annan medicinteknisk industri. Medlemmar i arbetsgrupperna ska därför öppet deklarera eventuella jävsgrundande verksamheter.
Regionspecifikt innehåll
Välj region ovan för information från specifikt regionalt cancercentrum.