EU:s cancerplan
EU:s cancerplan (Europe’s beating cancer plan) går väl i linje med det svenska arbetet enligt cancerstrategin. Det innebär att vi i Sverige redan har uppbyggda strukturer och pågående arbete för det mesta som EU:s cancerplan lyfter. Genom att delta i EU-arbetet kan vi få extra finansiering och kraft i det arbetet. Vi får också bättre möjligheter till internationellt samarbete och en chans att bidra till att lyfta arbetet i de länder som inte kommit lika långt.
Cancerplanen är en del i EU:s hälsoprogram
EU:s cancerplan är en av tre huvudprioriteringar i EU:s hälsoprogram (EU4Health), tillsammans med insatser mot Covid-19 och framtagandet av en gemensam läkemedelsstrategi. Sverige deltog aktivt i utformningen av planen, bland annat genom dåvarande nationella cancersamordnaren Hans Hägglund.
Parallellt med EU:s cancerplan pågår också Cancermissionen (Cancer Missions) som ger finansiering till forskningsprojekt.
Vinnovas samordning av cancermissionen Länk till annan webbplats.
Cancerplanen bryts ner i mindre delar
Cancerplanen är indelad i fyra huvudområden. Till vart och ett av områdena hör ett eller flera så kallade flaggskeppsinitiativ. Flaggskeppsinitiativen har brutits ned i 42 insatser (actions). Insatserna beskrivs i en färdplan (implementation roadmap), där det bland annat framgår när det är dags för så kallade gemensamma insatser (Joint actions). I varje sådan gemensam insats ingår flera arbetspaket (work packages).
Som medlemsland väljer man vilka gemensamma insatser man vill delta i, och genom vilken organisation. Efter det väljer man vilka arbetspaket man ska vara delaktig i och vilken ambitionsnivå man ska ha, från drivande till observatör.
Färdplanen "Europe's Beating Cancer Plan: Implementation Roadmap" Länk till annan webbplats.
Pågående arbete där RCC deltar
Just nu deltar RCC i följande EU-gemensamma arbeten.
Kommande arbete där RCC ansökt om att delta
EU-kommissionen informerar om vilka gemensamma insatser (Joint actions) som kommer att påbörjas. Organisationer i Sverige som vill delta anmäler det till Folkhälsomyndigheten.
RCC har ansökt om att delta i följande:
- Strengthening digital capabilities including e-health, telemedicine, remote monitoring systems, health data access and health data exchange services in cancer centres in the Union. Kontaktperson: Arvid Widenlou Nordmark.
- Support quality improvement of cancer registry data feeding the European Cancer Information System. Kontaktperson: Gabrielle Gran.
- Paediatric palliative care. Kontaktperson Sofia Andersson.
Nationell samordning
Sveriges arbete med EU:s cancerplan samordnas av Socialstyrelsen. Socialstyrelsen har en strategisk grupp för EU-frågor. Från RCC deltar Helena Brändström, biträdande nationell cancersamordnare.
Arbetet inom EU:s hälsoplan (EU4Health) som helhet samordnas av Folkhälsomyndigheten. Vinnova samordnar den närliggande satsningen Cancermissionen (Cancer Missions) som finansierar forskning och innovation på cancerområdet.
- Socialstyrelsens samordning av EU:s cancerplan
Länk till annan webbplats.
- Folkhälsomyndighetens samordning av EU:s hälsoplan
Länk till annan webbplats.
Kontakter
Helena Brändström
- nationell samordnare standardiserade vårdförlopp och nationella vårdprogram
- Sveriges Kommuner och Regioner
- helena.brandstrom@skr.se
Lena Sharp
- avdelningschef
- RCC Stockholm Gotland
- lena.sharp@regionstockholm.se
Arvid Widenlou Nordmark
- nationell registersamordnare
- RCC Norr
- arvid.widenlou.nordmark@regionvasterbotten.se
Elin Ljungqvist
- nationell screeningsamordnare
- RCC Väst
- elin.ljungqvist@vgregion.se
Claire Micaux
- nationell samordnare Min vårdplan
- RCC Samverkan
- claire.micaux@regionvasterbotten.se
Sofia Andersson
- processledare palliativ vård
- RCC Norr
- sofia.e.andersson@regionvasterbotten.se
Gabrielle Gran
- Produktägare och nationell koordinator CanINCA
- RCC Sydöst
- gabrielle.gran@regionostergotland.se