Nu finns Min vårdplan för vulvacancer

Artikeln publicerades 5 juni 2025

Vulvacancer är en ovanlig cancersjukdom som drabbar de yttre könsdelarna hos kvinnor. Varje år får cirka 150 kvinnor i Sverige denna diagnos. Nu lanseras Min vårdplan vulvacancer, ett verktyg som samlar all viktig information om diagnosen på ett ställe och ger patienten möjlighet att kommunicera direkt med vården.

Vulvacancer oftast drabbar äldre kvinnor, men på senare tid har det blivit mer vanligt bland yngre kvinnor, ofta på grund av HPV-infektioner. Carina Rundström, ordförande för arbetsgruppen Min vårdplan vulvacancer, har lett arbetet med att ta fram den nya vårdplanen. Hon berättar att informationsbehovet är stort och att patientgruppen länge har efterfrågat tydlig och samlad information om vulvacancer. Med lanseringen av Min vårdplan vulvacancer hoppas man kunna erbjuda bättre stöd och information till de drabbade, och samtidigt underlätta arbetet för vårdpersonalen.

- Den här vårdplanen är verkligen efterlängtad och jag är så glad att vi äntligen är klara. Det nya materialet är både uppdaterat och mer omfattande än tidigare, vilket gör det bättre för både patienter och vårdpersonal, säger Carina Rundström.

Utvecklingen av Min vårdplan vulvacancer har varit ett teamarbete med bidrag från kontaktsjuksköterskor från olika delar av landet och en patientrepresentant. Gruppen har arbetat med att uppdatera och komplettera texter, och för att säkerställa att språket är lättförståeligt.

- Det bästa för patienterna är att all information finns samlad och att vårdplanen är skriven på ett språk som är lätt att förstå. Dessutom kan man ha den digitala versionen med sig överallt, även i mobilen, vilket gör det mycket smidigare, säger Carina Rundström.

Nästa steg är att implementera vårdplanen i klinisk praxis och sprida information om dess tillgänglighet till både patienter och vårdpersonal.

Min vårdplan vulvacancer

Om Min vårdplan

Min vårdplan är ett verktyg som möjliggör delaktighet och inflytande för patienten genom hela vårdförloppet. Verktyget finns via e-tjänsten Stöd och behandling på 1177.

Innehållet är uppmärkt med följande områden