Årets processledare i södra sjukvårdsregionen korad

Artikeln publicerades 22 maj 2025

RCC hedrar årligen framstående individer inom cancervården genom att dela ut utmärkelserna Årets processledare. I år går denna hedersbetygelse i RCC Syd till Wenche Melander.

Min drivkraft ligger i att varje person som drabbas av cancer ska må så bra som möjligt – före, under och efter sin behandling. För att möta patienters behov av stöd och rehabilitering krävs hållbara, strukturerade arbetssätt inom den kliniska vården.
Årets regionala patientprocessledare Wenche Melander

En kvinna med glasögon och vit skjorta.

Stort grattis till utmärkelsen ”Årets processledare”! Berätta lite om dig själv och din bakgrund.
Jag vill börja med att säga stort tack för denna fina utmärkelse, jag känner mig oerhört stolt och glad. Jag har arbetat som sjuksköterska inom kirurgisk vård sedan 2004. 2013 började jag arbeta som kontaktsjuksköterska med matstrups- och magsäckscancerpatienter på Kirurgimottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Lund. På denna arbetsplats och i övreteamet har jag fått blomstra både genom utveckling av arbetet men också genom att få möjlighet till utbildning, vilket varit oerhört viktigt för mig personligen. Jag läste till specialistsjuksköterska inom kirurgisk vård och när jag och min kollega Pernilla skrev vår magisteruppsats, som handlade om patientens perspektiv i SVF-förloppet så kände jag YES, detta vill jag göra i framtiden! Jag började efter examen, tillsammans med min handledare Marlene Malmström skissa på ett doktorandprojekt som skulle handla om cancerrehabilitering ur både patientens och kontaktsjuksköterskans perspektiv och blev antagen klinisk doktorand 2021. Att doktorandprojektet handlar om just detta ämne har koppling till mitt kliniska arbete som kontaktsjuksköterska men också att jag sedan 2019 haft mitt processledaruppdrag inom prehabilitering, den tidiga fasen av rehabilitering med fokus på optimering här på RCC Syd, ett uppdrag som har fokus på att göra vården patientfokuserad, tillgänglig och jämlik.

Vad hoppas du ligger till största grund för er nominering och ditt pris?
Min drivkraft ligger i att varje person som drabbas av cancer ska må så bra som möjligt – före, under och efter sin behandling. För att möta patienters behov av stöd och rehabilitering krävs hållbara, strukturerade arbetssätt inom den kliniska vården. Jag har särskilt fokuserat på kontaktsjuksköterskans roll, eftersom den utgör en central del av den grundläggande rehabiliteringen.

Det unika med mitt arbete är att det vilar på tre samverkande områden: klinisk verksamhet, RCC och forskning. Denna kombination ger ett helhetsperspektiv där vi kan arbeta för att förbättra patientens vård på ett strukturerat och långsiktigt sätt. Jag hoppas att min nominering grundar sig på just detta – att jag verkar för att stärka kontaktsjuksköterskans roll och skapa tydliga, effektiva rehabiliteringsprocesser för att varje person ska få stöd för sina behov.

Vad betyder processledarens roll i cancervården?
Processledare spelar en avgörande roll i utvecklingen av cancervården! Vi fungerar som en brygga mellan klinisk vård och kunskapsorganisationen, och vårt arbete handlar om att systematiskt driva förbättringar. Det är en nyckelfunktion för att säkerställa att vården utvecklas på ett hållbart och patientcentrerat sätt.

I mitt uppdrag ingår mycket kunskapsspridning, exempelvis genom processmöten och möten för kontaktsjuksköterskor. På sådana möten ger dialogen en djupare förståelse för hur den kliniska vården kan utvecklas och mig en riktning på hur jag kan arbeta vidare i mitt processledaruppdrag – och det är väldigt meningsfullt och roligt!

Prisutdelning

Utmärkelserna Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare 2025 delades ut den 14 maj under de nationella RCC-dagarna.

Vad hoppas du få mer tid för, eller möjlighet att utveckla härnäst i arbetet?
Vi forskar på en modell för strukturerad, evidensbaserad och individanpassad cancerrehabilitering. Min handledare, Marlene Malmström, har utvecklat modellen inom ReScreen-projektet för kvinnor med bröstcancer, och i mitt avhandlingsarbete har vi anpassat den för patienter med matstrups- och magsäckscancer.

Modellen bygger på återkommande, strukturerad bedömning och syftar till att erbjuda insatser grundade i ett evidensbaserat beslutsstöd samt systematisk uppföljning. Tack vare statliga medel via RCC har vi fått möjlighet att implementera ICR-modellen (Individualiserad CancerRehabilitering) vid Skånes Universitetssjukhus inom VO kirurgi och gastroenterologi. Detta initiativ möjliggör en strukturerad och forskningsförankrad arbetsprocess i klinisk praxis, i enlighet med det Nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering. Vi bygger på vår erfarenhet från forskningsprojekten för att säkerställa att patienterna får en vård som inte bara är kvalitativ och effektiv, utan också grundad i den senaste vetenskapliga kunskapen.

Vi fick nyligen glädjande besked om att vi fått ytterligare finansiering, vilket gör att vi nu kan fokusera på att fortsätta implementeringen av strukturerade arbetssätt, samt att påbörja utvärdering. Utvärderingen är oerhört viktig, då den ger oss möjlighet att stärka kunskapen och kompetensen kring patientperspektivet, främja hållbara arbetsmetoder och sprida insikter inom vår organisation. Dessutom är det centralt att vi delar våra resultat både lokalt i vår verksamhet men också regionalt och nationellt, och att vi samverkar med andra projekt för att tillsammans hitta vägar framåt mot en mer jämlik cancervård.

Utmärkelserna Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare 2025 delades ut den 14 maj under de nationella RCC-dagarna.

Motivering

"För entusiastiskt processarbete, genom att beforska och implementera evidensbaserad pre- och rehabilitering, konsekvent lyfta patientperspektivet och oförtröttligt inspirera andra, stärker Wenche personcentrerad cancervård på ett föredömligt sätt."

Innehållet är uppmärkt med följande områden